‘Enige cultuur die je stigmatiseert is klootzakkencultuur’
Stichting Stop Straatintimidatie hekelt de gemeente Amsterdam omdat die in de praktijk nog niks doet om het staatintimidatieverbod dat in 2016 is ingesteld te handhaven. Pas in 2019 zullen daders op de bon geslingerd worden.
Stichting Stop Straatintimidatie hekelt de gemeente Amsterdam omdat die in de praktijk nog niks doet om het straatintimidatieverbod dat in 2016 is ingesteld te handhaven. Pas in 2019 zullen daders op de bon geslingerd worden.
‘Wassen neus’
Volgens Stichting Stop Straatintimidatie-woordvoerder Jessica van der Pluijm is het zogenoemde ‘sisverbod’ een ‘wassen neus’. Dat het straatintimidatieverbod, ingevoerd op voorspraak van VVD en CDA, nog niet wordt nageleefd is volgens het Parool mede het gevolg van de verkiezingswinst van GroenLinks en D66 (beiden tegen). Die partijen zouden geen haast hebben met het bekrachtigen van het verbod. Volgens de huidige planning gaat de gemeente Amsterdam pas in 2019 boetes uitdelen in gevallen van straatintimidatie. Toenmalig waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen liet de raad in juni weten dat de handhavers van de gemeente Amsterdam hiervoor extra moeten worden opgeleid. Ook kondigde van Aartsen aan dat een campagne tegen straatintimidatie nog herhaald zou worden.
Gedragsverandering
Van der Pluijm geeft tegenover Binnenlands Bestuur aan dat zij er veel belang aan hecht dat de gemeente Amsterdam over gaat op het beboeten van intimideerders. ‘Die boete is een definitief signaal naar de daders doordat je ze ook duidelijk de consequenties laat voelen. Voorlichting is goed, maar te vrijblijvend. Om echt een gedragsverandering of te dwingen is belangrijk dat er kordaat tegen straatintimidatie wordt opgetreden.’ Gevraagd naar wat volgens Van der Pluijm de reden is dat het straatintimidatieverbod nog niet wordt gehandhaafd, antwoordt ze dat lokale overheden nog erg voorzichtig zijn. ‘Men is ook bang om mensen van één bepaalde cultuur te stigmatiseren, maar de enige cultuur die je met beboeten stigmatiseert, is de klootzakkencultuur.’ De Amsterdamse VVD heeft bij monde van raadslid Marianne Poot inmiddels aangegeven te willen dat het stadsbestuur haast maakt met een ferme handhaving.
Verbaliseren
Als goed voorbeeld voor de hoofdstad verwijst de Stichting Stop Straatintimidatie naar het beleid van de gemeente Rotterdam. In de Maasstad is besloten om sinds mei over te gaan op verbaliseren nadat er vier maanden lang waarschuwingen zijn gegeven. Ook heeft de gemeente Rotterdam een app in het leven geroepen waarop gevallen van straatintimidatie gemeld kunnen worden. Via de app (2.500 maal gedownload) zijn al 1.400 meldingen binnengekomen, die in 15 gevallen hebben geleid tot een nieuwe evaluatie van de veiligheid van de openbare ruimte.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.