Advertentie
sociaal / Nieuws

In Emmen daalt het aantal mensen in de bijstand

Decennialang is het aantal mensen in de bijstand in de gemeente Emmen hoog. Maar de afgelopen twee jaar heeft de Drentse gemeente een grote slag gemaakt om meer mensen uit de bijstand te krijgen. Tegen de landelijke trend in, daalt het aantal bijstandsgerechtigden in Emmen.

23 december 2016

Landelijk groei
Ondanks het einde van de economische crisis en het aantrekken van de economie, gaat het landelijk gezien niet goed met het aantal mensen dat in de bijstand zit. De afgelopen twee jaar is het bijstandsbestand gegroeid met 5,8 procent en het Centraal Bureau voor de Statistiek voorspelt dat ook in 2017 het aantal mensen in de bijstand zal stijgen. Zo niet in Emmen. Daar is de gemeente erin geslaagd het aantal mensen in de bijstand te verminderen: met 2,4 procent.

Projecten en handhaving
Het is vooral gelukt het aantal mensen dat uitstroomt naar werk of opleiding te laten stijgen. Dit komt omdat de gemeente 3,8 miljoen euro extra heeft uitgetrokken voor een ‘investeringspan’ om de uitstroom te bevorderen. Er zijn projecten opgezet, bedrijfsbezoeken gedaan en er is extra tijd gestoken in handhaving. Voor werkgevers waren plaatsingssubsidies en scholingsbijdragen beschikbaar als ze uitkeringsgerechtigden in dienst namen. Voor jongeren werd ingezet op ‘school first’.

 
Parttime werken

De gemeente behaalde goede resultaten met parttime werken. Vaak konden mensen met een parttime baan met slechts een paar uur per week extra werken uit de uitkering. Ook werden samen met het onderwijs en de sociale werkvoorziening leerwerktrajecten ontwikkeld gericht op specifieke behoeften van werkgevers.

Industrie
Veruit de meeste mensen die uitstroomden, zijn man (62 procent). De grootste groep is tussen de 27 en 50 jaar (57 procent). Jongeren (21 procent)  en mensen boven de 50 (22 procent) stroomden minder vaak uit. De meeste mensen gingen in de industrie en de techniek aan het werk. Daar ijn ook de meeste vacatures. Opvallend is dat de vacatures in de ICT het vaakst vervuld worden. De succesvolle aanpak van Emmen is niet onopgemerkt gebleven. Andere gemeenten hebben interesse getoond

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rafza Hussainali / Manager Publieke waarde
Proficiat gemeente Emmen. Aanpakken loont. Ik ben heel benieuwd naar de factoren die tot dit succes geleid hebben. Wat bracht de zaak in beweging? Ging het ook persoonlijke inbreng van een visionair en/of een bevlogen procesleider. ik hoop dat nog eens ergens te lezen.
Jeannette
Ik hoop dat deze mensen blijvend aan het werk kunnen blijven. Ben wel benieuwd wat er gebeurd als de plaatsing subsidie voor werkgevers weg valt.
Post
Men leert het nooit, want gesubsidieerde arbeid, lost de werkeloosheid niet op. Ik breng hierbij in herinnering de Melkertbanen. Er zal naar andere oplossingen moeten worden gezocht om mensen structureel werk te kunnen geven. Dat het aantal banen daalt, is een tijdelijke situatie, want zodra de subsidie stopt, neemt het aantal mensen in de bijstand, met een rap tempo toe.
lekker vol register
Niks mis met jongeren stimuleren om verder te leren , maar vaak genoeg worden werkzoekende jongeren aan de poort weggestuurd om maar uit een ander potje hun inkomsten te halen namelijk DUO, ongeacht of ze in staat zijn en/of de capaciteiten hebben om verder te leren. Vervolgens haken jongeren af en komen in de problemen. Het is te hopen dat gemeenten ook onderzoeken of jongeren niet nog dieper in de schulden raken of dakloos raken. Het is inmiddels al bekend dat veel jongeren zich alleen inschrijven voor studiefinanciering om maar een inkomen te hebben, al of niet onder zachte of minder zachte dwang van gemeenten. Chapeau.
Advertentie