Kabinet verlaagt eigen bijdrage Wmo
De eigen bijdrage Wmo wordt in 2017 verlaagd. Het kabinet trekt hiervoor 50 miljoen euro uit. Dat hebben staatssecretaris Van Rijn (Wmo, PvdA) en minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) op Prinsjesdag bekend gemaakt.
Het kabinet trekt 50 miljoen euro uit om de eigen bijdrage Wmo in 2017 te verlagen. Dat hebben staatssecretaris Van Rijn (Wmo, PvdA) en minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) op Prinsjesdag bekend gemaakt.
Zo’n 290.000 huishoudens profiteren hiervan, stellen de bewindslieden. Alleenverdieners met een chronisch zieke partner merken er het meeste van. Voor de meeste mensen op modaal niveau uit deze groep (de zogeheten meerpersoonshuishouden onder de AOW-leeftijd) betekent dit een verlaging van de eigen bijdrage van 1.460 euro naar 63 euro per jaar.
Beschermd wonen
De verlaging van de eigen bijdrage Wmo is het enige nieuws voor gemeenten uit de begroting van VWS 2017. Eerder was al bekend gemaakt dat gemeenten vanaf komend minder geld krijgen voor de Wmo (min 179 euro) en de Jeugdwet (min 47 miljoen euro). Eveneens was bekend dat er 25 miljoen euro bij gemeenten beschikbaar blijft voor beschermd wonen. Daarmee kunnen gemeenten verdere stappen blijven zetten in de intensieve begeleiding en ondersteuning van mensen met GGZ-problemen, met zoveel mogelijk thuis wonen als doel, aldus de Miljoenennota 2017. De 60 miljoen euro die gemeenten vanaf 2017 krijgen voor de tijdelijke opvang van mensen met een licht verstandelijke beperking, was ook eerder naar buiten gebracht.
Verwarde personen
Voor het Aanjaagteam verwarde personen wordt volgend jaar 30 miljoen euro extra uitgetrokken, ter ondersteuning van lokale en regionale initiatieven. Het gaat daarbij op inzet op het vervoer, de opvang van verwarde personen en het geven van zorg aan onverzekerden. Gemeenten moeten de regie nemen om over het vervoer goede afspraken te maken tussen politie, ambulancezorg en ggz-aanbieders, stelde minister Schippers (VWS, VVD) onlangs.
Mantelzorg
Komend jaar wil het kabinet een volgende stap zetten in de ondersteuning van mantelzorgers. De afgelopen jaren is de juridische positie van mantelzorgers versterkt en krijgt de ondersteuning in de vorm van onder meer respijtzorg steeds meer vorm, aldus de Miljoenennota. ‘Er is erkenning dat mantelzorg deel uitmaakt van de ‘driehoek’ van de cliënt, professionele zorg en mantelzorgverlener. In 2017 is het tijd voor een volgende stap, met daarin aandacht voor verdere integrale ondersteuning van mantelzorger met bijvoorbeeld aandacht voor werk en mantelzorg of huisvesting en mantelzorg alsook voor meer maatschappelijke bewustwording.’ Een campagne voor een mantelzorgvriendelijke samenleving is daar onderdeel van.
Bij behoefte naast de zorgvrager in die vreemde stad te kunnen wonen zal geen enkele gemeente in meegaan en verwijzen naar wooncorporaties met de bekende wachtlijsten.De zin van mantelzorgondersteuning versus huisvesting zal ik bij voorbaat ook maar niet geloven.