Gemeenten kijken naar rijk voor oplossen schuldenproblematiek
Gemeenten kijken nadrukkelijk na de rijksoverheid als het gaat om een het verbeteren van de aanpak van armoede en schulden. Dat blijkt uit hun reactie op het kritische rapport van de Nationale Ombudsman.
Gemeenten kijken nadrukkelijk na de rijksoverheid als het gaat om een het verbeteren van de aanpak van armoede en schulden. Dat blijkt uit hun reactie op het kritische rapport van de Nationale Ombudsman.
Geen maatwerk
In het rapport sprak de Ombudsman harde woorden over de gemeentelijke schuldhulpverlening. Gemeenten zorgen onvoldoende voor steun en begeleiding, er wordt geen maatwerk geleverd en de toegangseisen zijn vaak te streng, concludeerde hij. ‘Een effectievere aanpak van armoede en schulden is bij uitstek een dossier waar de rijksoverheid integraal zou moeten reflecteren op de eigen rol en de verschillende petten die zij draagt’, reageert de VNG samen met Divosa, NVVK en MOgroep. ‘Om het schuldenprobleem aan te kunnen pakken, zijn dringend concrete wijzigingen noodzakelijk’.
Voorkeurspositie
‘Omdat overheden zich vaak ten opzichte van andere schuldeisers in een voorkeurspositie plaatsen – en dus voorrang hebben bij het innen van schulden boven andere schuldeisers – komen mensen in schuldsituaties vaak nog meer in de problemen’, schreef de Ombudsman. De partijen zeggen in hun reactie daarom de Tweede Kamer gevraagd te hebben om de bijzondere incassobevoegdheden van het rijk en andere publieke instellingen te beperken of op te heffen.
Beslagvrije voet
Daarnaast herhalen de vier in hun reactie het pleidooi voor een breed moratorium en een brede toegang tot het beslagregister voor de reguliere incasso en de schuldhulpverleners op grond van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. ‘Verder dragen correcte toepassing en vereenvoudiging van de beslagvrije voet bij aan effectievere schuldhulpverlening. En dat geldt ook voor afschaffing van de bronheffing’, schrijven ze.
Meer budget
De Ombudsman erkent dat gemeenten het werk met een erg krap budget moeten doen. Meer mensen zijn de afgelopen jaren in problematische schulden terechtgekomen en het budget om hen te helpen is niet voldoende meegegroeid. Gemeenten ondersteunen het pleidooi voor een ‘toereikend budget’ vanuit het rijk.
'100 miljoen extra'
Of vanuit Den Haag snel de portemonnee getrokken zal worden, is nog maar de vraag. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) laat in een reactie weten dat ze speciaal voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening ‘reeds honderd miljoen euro extra aan gemeenten’ heeft gegeven. Ze benadrukt dat gemeenten maatwerk ‘moeten en kunnen leveren’ en dat de toegang tot schuldhulpverlening laagdrempelig moet zijn.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.