Advertentie
sociaal / Redactioneel

Dubbele kluif

De grootscheepse veranderingen in de langdurige zorg vragen veel van 'de burger'. De vanzelfsprekendheid dat ‘de staat’ alles regelt betaalt, is voorgoed voorbij, maar het besef, laat staan begrip, is er nog lang niet. Een bewustwordingscampagne is hard nodig.

18 juni 2013

In rap tempo wordt de verzorgingsstaat uitgekleed. Het mes wordt onder meer gezet in de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz). Zorg en ondersteuning die tot voor kort als vanzelfsprekend werd geboden, moet voortaan door vrienden, familie en buren worden geleverd. Als dat echt niet lukt, kan een beroep op de gemeente worden gedaan, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Gemeenten hebben echter een redelijke mate van beleidsvrijheid om zorg en ondersteuning te bieden. De ene gemeente kan en zal in de praktijk, en zeker na 2015 – als delen van de Awbz naar gemeenten worden overgeheveld −, een heel ander aanbod en voorzieningenniveau hebben dan de andere gemeente. Een bewustwordingscampagne is hard nodig.

Veel is al gezegd over de mogelijk- en onmogelijkheden van mantelzorg. De mantelzorgdiscussie laaide recent nog op bij de lancering van de emancipatienota van staatssecretaris Bussemaker, waarin zij vrouwen oproept tot economische zelfstandigheid. Naast lof viel haar ook kritiek ten deel. Een van de kritiekpunten betreft de tegenstrijdige boodschap van dit kabinet. De ene staatssecretaris roept op tot meer mantelzorg, terwijl een andere  vrouwen juist naar betaalde banen dirigeert waardoor er minder tijd overblijft om mantelzorg te verlenen. Naar wie moeten we nu luisteren, fulmineerden de criticasters.

Over de gevolgen van de hervorming van de verzorgingsstaat moeten burgers goed en eerlijk worden geïnformeerd, benadrukte de Raad van State in zijn beschouwing over interbestuurlijke verhoudingen. Dat is volgens de Raad een taak van alle overheden, niet alleen van gemeenten. 


De Raad heeft helemaal gelijk. Dat zo’n campagne nodig is, werd onlangs zichtbaar op een voorlichtingsbijeenkomst voor patiënten die een nieuwe heup krijgen. Het ‘leven na de operatie’−  de revalidatie thuis − was een van de onderdelen. Poetshulp moet zelf worden geregeld en betaald, thuiszorg alleen indien echt nodig en is niet alleen inkomensafhankelijk, maar ook afhankelijk van de gemeente waarin de patiënt woont, krukken moeten worden gehuurd of gekocht en verbandmiddelen zelf aangeschaft. Het commentaar (lees: verontwaardiging en onbegrip) was niet van de lucht. De vanzelfsprekendheid dat ‘de staat’ alles regelt betaalt, is voorgoed voorbij, maar het besef, laat staan begrip, is er nog lang niet.

 

Breng het een tachtigjarige met een klein pensioentje maar eens aan het verstand zelf voor eigen verbandmiddelen te moeten betalen, terwijl het rijk miljoenen heeft laten weglekken door zorgtoeslagen uit te keren aan mensen die daar geen recht op hebben, er sprake is verspilling in de zorg en maar niet wordt doorgepakt bij (te  hoge) salarissen van specialisten.

Daar valt moeilijk tegenop te folderen. De boodschap van de campagne luistert daarom erg nauw.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Allereerst de diversiteit in aanpak binnen gemeenten is eigenlijk best een hele logische. Waar de ene gemeente burgers heeft die op sociaal gebied veel meer begaan zijn met de omgeving is dat in de grootstedelijke omgevingen vaak omgeven door de anonimiteit van de buurtgemeenschap. Hier zou een schone taak liggen voor de overheid om deze anonimiteit om te zetten en dat kan heel simpel door afhankelijkheid van elkaar te creëren. Met de versobering wordt dit al deels in gang gezet. Dat in de zorg doorgepakt zou moeten worden, absoluut, maar het is nog altijd zo dat wie er over gaan, niet in het eigen vlees snijdt.

Ten tweede de verbinding mantelzorg en vrouwen aan het werk; we leven niet meer in de oudheid! Mannen zijn heel goed in staat deze ook te leveren en het is vaak een samenspel van het gezin als totaal om vooraleer oplossingen voor het gezin te bedenken in plaats deze direct bij de overheid weg te leggen. Ook hiervoor mag er best enige versobering doorgevoerd worden (en ik weet maar al te goed dat dit voor velen vloeken in de kerk is!). De toeslagen- en subsidiefabriek zijn we als vaste component van het salaris gaan zien. Deze worden meegenomen in de berekeningen van vakantieboekingen, uitgaven kleding etc.

En inderdaad, het is in het geheel niet uit leggen wanneer de overheid miljarden "weggooit" om maar een handjevol mensen aan het werk te houden en "omdat men afspraken heeft gemaakt", terwijl met ditzelfde bedrag meer als honderdduizend salarissen betaald zouden kunnen worden. Maar ze zien ze waarschijnlijk liever "vliegen". De economie draait op werk en waar werkgelegenheid wegvalt en mensen geen kans zien om te spenderen omdat ze eenvoudigweg geen zekerheid meer hebben, stopt het wiel van de economie, vallen vele kleine en grote bedrijven om, krijgen we nog meer werkelozen die we vervolgens ook niet meer kunnen betalen en staat er geen productie meer tegenover. Oh, en mensen voor een knip en een dubbeltje aan het werk zetten heeft ditzelfde effect, je moet namelijk wel iets overhouden om te kunnen besteden, dit is basiseconomie!

Veel wijsheid toegewenst voor onze toekomst!
Advertentie