Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten voortaan geïnformeerd over komst Haagse daklozen

Al in 2020 gaf het toenmalig kabinet Den Haag het advies om in overleg te treden.

02 augustus 2024
ANP Dakloos Amsterdam
ANP/Hollandse Hoogte/Robin Utrecht

De gemeente Den Haag, die al sinds 2019 daklozen uit de stad helpt te verhuizen naar andere gemeenten, gaat daarover beter communiceren met de ontvangende gemeenten. Al in 2020 adviseerde toenmalig staatssecretaris Paul Blokhuis Den Haag om in overleg te treden wanneer ze daklozen naar andere gemeenten begeleiden. Vier jaar en een onderzoek later stemt het college daarmee in.

Projectdirecteur SPV S17

JS Consultancy
Projectdirecteur SPV S17

Consulent Sociaal Team

JS Consultancy
Consulent Sociaal Team

Advies in 2020

In 2019 ontstond er al enige ophef over de Haagse aanpak toen het Groningse Delfzijl haar bezwaren uitte tegen het feit dat Den Haag met een proef wilde kijken of ze daklozen uit de stad kom begeleiden naar een woning in een krimpgemeente. De SP stelde hierover zelfs Kamervragen, maar volgens het toenmalige kabinet was de aanpak niet per definitie onwenselijk. Wel was het advies dus om beter te overleggen.

Weer ophef

In totaal zijn sinds de start van het project vijf jaar geleden 310 daklozen uit Den Haag gehuisvest in een andere gemeente. Zo weet de Gelderlander te melden. De gemeente geeft de daklozen 2.750 euro mee voor de inrichting van hun nieuwe huis, de borg en de eerste maand huur. Afgelopen mei kwam de aanpak weer ter discussie toen een aantal gemeenten uit de Achterhoek haar beklag deed bij toenmalig staatssecretaris Maarten van Ooijen. Het stootte die gemeenten vooral tegen de borst dat Den Haag, maar ook Amsterdam, de aanpak inzetten zonder eerst te overleggen.

Eigen onderzoek

Daaruit blijkt dus dat de Randstedelijke gemeenten het advies van het kabinet uit 2020 links hebben laten liggen. Den Haag heeft de aanpak recent laten evalueren door een extern bureau en komt nu ook tot de conclusie dat het informeren van ‘collega-gemeenten’ de beste optie is. ‘Want gemeenten vinden het écht belangrijk dat er een betere overdracht geregeld moet worden’, zegt wethouder Mariëlle Vavier tegen het AD. ‘Deze punten nemen wij ter harte’, zegt de wethouder ook. Zij het wel vier jaar na dato.

Beter overleg

Den Haag hield zich namelijk altijd op het standpunt dat iedereen zelf mag weten in welke gemeente die zich vestigt en dat ze als gemeente het simpelweg makkelijker maakt om een woning te vinden, op een plek waar de woningmarkt minder overspannen is. Achterhoekse gemeenten zeggen dat ze, nu ze vooraf worden geïnformeerd, die informatie kunnen gebruiken om een welkomstgesprek te voeren. Ook willen de ontvangende gemeenten contact met Den Haag om bijvoorbeeld te vragen of de persoon in kwestie een zorgvraag heeft.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie