Delfland bezoekt mensen die rekening niet betalen
De Regionale Belastinggroep in Delft gaat de komende weken namens het Hoogheemraadschap Delfland zo’n 5000 huishoudens bezoeken die de zuiveringsheffing nog niet betaald hebben. De mensen worden herinnerd aan hun betalingsverplichting en er wordt gekeken of er betalingsrelingen mogelijk zijn.
De Regionale Belastinggroep in Delft gaat de komende weken namens het Hoogheemraadschap Delfland zo’n 5000 huishoudens bezoeken die de zuiveringsheffing nog niet betaald hebben. De mensen worden herinnerd aan hun betalingsverplichting en er wordt gekeken of er betalingsrelingen mogelijk zijn.
Kwijtschelding afgeschaft
Over de heffing is de laatste tijd veel gesproken. Tot dit jaar kregen inwoners die van een bijstandsuitkering of minder rond moeten komen kwijtschelding van de zuiveringsheffing. Maar het Hoogheemraadschap besloot onder groot protest van de kwijtschelding in twee jaar tijd af te schaffen. Dit jaar moet daarom 50 procent van de aanslag betaald worden.
50 duizend huishoudens
In totaal gaat het om ongeveer 50 duizend huishoudens die tot nu toe niet hoefden te betalen, maar met de nieuwe regeling wél een rekening krijgen. Een groot deel van de huishoudens die niet gewend was te betalen, heeft dit nu al wel gedaan, aldus het Hoogheemraadschap. De mensen die nog niet betaald hebben, hebben een brief gekregen of zijn voor zover mogelijk opgebeld door de Regionale Belastinggroep. Delfland kiest voor deze benadering om de incassokosten voor de mensen die het betreft te vermijden.
'Extra aandacht'
‘Wij realiseren ons dat de situatie nieuw is en dat deze mensen niet gewend zijn een rekening van ons te krijgen’, aldus hoogheemraad Ries Smits. ‘Daarom hebben wij extra aandacht voor de informatievoorziening bij het invorderen van de zuiveringsheffing bij huishoudens met een inkomen op bijstandsniveau.’ Bij de huishoudens die nog niet hebben betaald en/of contact hebben opgenomen met de RBG, worden in de maand mei huisbezoeken ingepland.
Geldnood
Delfland ziet zich genoodzaakt de kwijtschelding af te schaffen, omdat het anders in geldnood dreigt te komen. Door de bezuinigingen van de afgelopen jaren is het budget met 18 miljoen gedaald en het einde is nog niet in zicht. In 2014 werd voor 9,3 miljoen aan heffingen kwijtgescholden en volgens het hoogheemraadschap loopt dat bedrag op tot 19 miljoen in 2017 als er niets gebeurd. Veel wethouders van gemeenten in de regio zijn boos over het afschaffen van de kwijtschelding. De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) noemde het afschaffen asociaal en wil zelfs onderzoeken of Den Haag waterzuivering eventueel bij een andere partij onder te brengen is.
De aanslag voor de waterschapsbelasting wordt gefaseerd verstuurd. De huishoudens die voorheen volledige kwijtschelding kregen hebben de rekening al in januari ontvangen. Voor hen geldt een uiterste vervaldag van 31 maart.
Reactie op P:
Wij realiseren ons dat huishoudens met een inkomen op bijstandsniveau niet gewend zijn een rekening van ons te krijgen. Daarom hebben wij extra aandacht voor de informatievoorziening bij het invorderen van de zuiveringsheffing. We hebben er rekening mee gehouden dat dit extra kosten met zich meebrengt.