Advertentie
sociaal / Nieuws

Dannenberg: 'Je hebt gewoon recht op woonruimte'

Erik Dannenberg: 'Je hebt gewoon recht op een woning.'

06 oktober 2021
Marleen---Erik.jpg

Dakloosheid wordt in Nederland gezien als een zorgvraagstuk, ondergebracht bij het ministerie van volksgezondheid. Maar de daklozencrisis is in de kern een huisvestingsvraagstuk, betoogt Divosa-voorzitter Erik Dannenberg in aflevering 3 van de podcastserie Herstart

Verdrievoudigd
Nederland telt anno 2021 dubbel zoveel daklozen als in 2009. Onder jongeren en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond is het aantal daklozen zelfs verdrievoudigd. Is dat te verklaren? En hoe kunnen we dakloosheid aanpakken en voorkomen? Op die vragen zoekt de derde aflevering van de podcastserie Herstart van Binnenlands Bestuur een antwoord.

Onvoorwaardelijk
Maaike (20) uit Eindhoven vertelt in de podcast hoe ze jarenlang worstelde met depressie en als tiener constant moest verhuizen tussen verschillende zorginstellingen en haar ouders. Ze wilde zich laten opnemen in een kliniek om te werken aan haar mentale gezondheid, maar dat was te risicovol omdat ze daarmee haar uitkering zou verliezen. Dankzij Het Bouwdepot, een experiment waarbij ze een jaar lang een onvoorwaardelijk inkomen kreeg, kon ze zich toch veroorloven om in therapie te gaan. Toen ze de kliniek uitkwam, kon ze eindelijk gaan werken aan een zelfstandig bestaan.

Investering

'Het Bouwdepot gaat eigenlijk over bouwen aan het fundament van je leven', zegt Marleen van der Kolk, programmamanager bij Stichting Zwerfjongeren Nederland, de initiator van het experiment. 'Dus het is een investering in de jongeren zelf, waarvan we als samenleving zeggen: we willen voorkomen dat je straks nog verder in de problemen komt.'

Onzekerheid

Maaike's verhaal is een treffende illustratie van de conclusies die de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) trok in een advies genaamd 'Herstel begint met een huis'. Dakloosheid ontstaat vaak in de context van bestaansonzekerheid, constateert de raad. Bovendien houden de ingewikkelde regels en procedures die mensen zouden moeten helpen, het probleem vaak in stand. Zo ook bij Maaike: de onzekerheid rondom het verliezen van haar uitkering stond een oplossing voor haar problemen in de weg.

Uit het zorgdiscours
Erik Dannenberg werkte als RVS-lid mee aan het advies en is tevens voorzitter van Divosa, de vereniging van gemeentelijk directeuren in het sociaal domein. Dannenberg benadrukt dat dakloosheid in de eerste plaats een huisvestingsprobleem is. 'Kenmerkend voor Nederland is dat we de dakloosheid hier onder het ministerie van VWS [Volksgezondheid, Welzijn en Sport, red.] hangen, omdat we het een zorgvraagstuk vinden. In Finland zeggen ze gewoon: die mensen hebben geen huis, dat is een huisvestingsvraagstuk. Wij moeten echt uit dat zorgdiscours komen.'

Recht op een woning
Het voorkomen en verminderen van dakloosheid begint dus, zoals de titel van het advies al weggeeft, met een huis. Dannenberg: 'Je hebt gewoon recht op woonruimte. Dat gaan we regelen voor je. En als je aanvullende zorg nodig hebt, omdat je een laag IQ hebt of verslaafd bent of in de war bent, dan organiseren we dat eromheen. Maar het begint met het feit dat iedereen in Nederland een voordeursleutel heeft.'


De podcast is te beluisteren via de volgende kanalen:


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ab / beleidsmedewerker
Kaag, Rutte en Hoekstra, D66 VVD en CDA, ze hebben helemaal niets met dit vraagstuk. De nadruk ligt op het faciliteren van de markteconomie en dat zal zo blijven. Kijk maar eens naar het partijprogramma van D66 op het vlak van sociale zekerheid en arbeid. WW duur en loondoorbetalingsplicht werkgever tijdens ziekte naar één jaar is zo’n echt D66 standpunt. Aan dakloosheid wijdt D66 maar twee woorden. Aan immigratie wijdt D66 heel veel woorden. Immigratie is altijd goed. Het wordt dus niet beter, maar slechter.
W. van den Bosch
Dat recht op woonruimte geldt tegenwoordig alleen nog voor statushouders
Alex
Dannenberg heeft gelijk dat het een woonvraagstuk is. Maar het mag van mij ook permanente bewoning van vakantieparken zijn, maar dan met specifieke maatschappelijke ondersteuning voor de personen die consequent ten alle tijden statushouders en vluchtelingen de schuld van de woningnood geven en zich zoals op Urk en andere plaatsen zich niet fatsoenlijk kunnen en konden gedragen. CDA en VVD hebben dit succesvolle model afgeschaft in het kader van bezuinigingen in de jaren 80, maar als dit in een modern jasje opnieuw wordt geïntroduceerd heeft men de samenlevingsopbouw van vlak na de oorlog weer op koers, en neemt het de oorzaken van radicalisering van een deel van de samenleving weg.
H. Wiersma / gepens.
Laten we het op én/én/én houden, dus én wonen en én VWS én SZ. Als er maar één ministerie primaathouder is (en de rest additioneel) anders komt er van daklozenbeleid weinig terecht.
Advertentie