Advertentie
sociaal / Nieuws

Compacte overheid lost personeelsprobleem niet op

Een kleinere, efficiëntere overheid helpt om het toekomstige tekort aan ambtenaren op te vangen, maar voldoende is het niet. Volgens het kabinet ontkomt de overheid niet aan het aantrekkelijker maken van de arbeidsvoorwaarden.

12 juli 2011

Vergrijzing
Minister Donner kondigde vorige week namens het kabinet plannen aan om de vergrijzing van het personeelsbestand aan te pakken. De nadere details volgden gisteren. Een compactere overheid, waar het huidige kabinet op inzet, helpt volgens minister Donner van Binnenlandse Zaken om in een krapper wordende arbeidsmarkt als overheid niet zo’n groot beroep te hoeven doen op het beschikbare personeel.

Mismatch
Probleem is dat er als gevolg van de kabinetsbezuinigingen ambtenaren uit moeten bij Rijk, provincies en gemeenten. Overschotten en tekorten sluiten niet op elkaar aan in deze tijd. Dat leidt tot een zogeheten toenemende mismatch tussen vraag en aanbod van personeel.

Omscholing
Donner wil voorkomen dat boventallige ambtenaren zonder werk komen te zitten door onder meer in te zetten op regionale van-werk-naar-werk arrangementen, zoals detacheringsconstructies en omscholingsregelingen. Om dat te bereiken moeten bestaande schotten binnen en tussen publieke sectoren en tussen de publieke en private sector worden opgeheven.

Uitwisseling
Eén van de oplossingen ziet de minister van Binnenlandse Zaken ook in het mobiliseren van onbenut arbeidspotentieel en het verhogen van arbeidsparticipatie in Nederland. Hij denkt daarbij met name aan vrouwen met kleine deeltijdbanen, allochtonen, inactieven en arbeidsgehandicapten. Verder koerst hij op een betere samenwerking tussen werkgevers, waardoor er meer uitwisseling van personeel plaats vindt.

Concurrentie marktsector
Het echte probleem voor de overheid wordt volgens Donner het krijgen van de juiste mensen met de juiste vaardigheden. De overheid heeft veel hoger opgeleiden nodig, maar dat is een druk beviste vijver. De concurrentie met de marktsector is er groot. Dus ontkomt de overheid er niet aan als werkgever de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker te maken. Dat beperkt zich niet tot beloningsaspect, maar moet volgens hem ruimer worden bezien. Met name dan in het bieden van mogelijkheden voor scholing en betere combinaties van werk en privé/zorg. Daarnaast moet de overheid meer gebruik gaan maken van de inzet van zzp-ers (zelfstandigen zonder personeel) en andere dynamische arbeidsverbanden.


Grote Uittocht 

Het plan van aanpak is de reactie van het kabinet op een vorig jaar verschenen rapport (De Grote Uittocht) dat waarschuwde voor de enorme gevolgen van de vergrijzing voor het personeelsbestand van de overheid. Zeven van de tien ambtenaren zou binnen nu en tien jaar de overheid verlaten, waarvan het merendeel vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Minder jongeren 
Vanaf dit jaar gaat de babyboomgeneratie met pensioen. Tegelijkertijd komen er in de toekomst minder jongeren op de arbeidsmarkt. De verwachting is dat vanaf 2020 de beroepsbevolking voor het eerst in decennia zal gaan krimpen. Daarmee heeft de overheid een probleem, want de sector is gemiddeld genomen in sterkere mate vergrijsd dan de marktsector.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark de Vries / Adviserend Partner
Dit beeld komt sterk overeen met mijn beeld. Het is niet nieuw, maar wel belangrijk dat de Minister dit benoemd.
Ik ben benieuwd wie de handschoen op pakt en er echt mee aan de slag gaat om de diverse overheden versneld een sterke positie op de arbeidsmarkt te laten verwerven.
Het imago van goed werkgever, modern werkgever of aantrekkelijk en aansprekend werkgever bouw je niet in één dag, maar dat heeft focus, tijd en energie nodig.
Snelheid is geboden, maar hoe gaat men dan om met besluitvorming en draagvlakcreatie?
Er worden stappen gezet. Maar gaat het wel snel genoeg?
Zet in op processen die helpen om het werk uitdagender en dynamischer te maken. Plezier in je werk ervaar je dagelijks. Een paar honderd euro per maand is leuk, maar bepaalt vaak niet het dagelijkse gevoel.
En met meer plezier en motivatie worden mensen productiever en beter.
Dat positief beïnvloeden is een kunst.
Janssen / Boekhouder
De overheid is groot. Bijna 1 miljoen mensen werken direct voor de overheid en daarnaast zijn er nog eens 1 miljoen mensen afhankelijk van de overheid.
Levert de vraag op: waarom is de overheid zo groot?
Dat heeft met regelgeving en socialisatie van de samenleving te maken. Het laatste via een voorbeeld: privatiseren van de winsten en het socialiseren van de verliezen.
De 2e kamer creëert ieder jaar nieuwe wetgeving. Wat is het resultaat: steeds meer ambtenaren, groter wordende organisaties, steeds meer Bestuurlijke lagen, status, meer belastingen en meer procedures en bedrijfsvoeringskosten etc. De overheid hoeft niet te voldoen aan de bestaanseis van de markt. De overheid bestaat door gratie van de wet, terwijl bedrijven moet vechten voor hun bestaan. De publieke sector wordt groter maar ook complexer. Dus heb je ook meer gespecialiseerd personeel nodig, maar ook de bedrijfsvoering wordt complexer en duurder.
Het artikel laat zien wat de rol is van de overheid. Carrièreplatform, steeds meer een leidende/corrigeerde taak i.p.v. een dienende taak, de overheid moet belangrijk zijn, bankier zijn, voor bedrijfje spelen, subsidieverstrekker etc.
De overheid wordt steeds meer een onderdeel van het gezin. Voor de gelovigen, en de mensen die zichzelf niet kunnen redden, is dit prachtig. Maar funest voor de lange termijn ontwikkeling voor het land.
aart Tijhof / organisatieadviseur
Een prachtige rij aan mooie voornemens en HR vraagstukken; zo uit het boek. Het is alleen zo jammer dat het uit de mond komt van de minister die eerst de botte bijl in de publieke dienstverlening zet. Onder druk van de bezuinigingen kan inderdaad iets tot stand gebracht worden. Maar dan moet er meer gepubliceerd worden dan deze woorden zonder daar een perspectief bij te bieden hoe dat dan gerealiseerd wordt. Tot op heden worden rijkstaken gedecentraliseerd naar de lokale overheden, met veel regels en weinig geld. De gemeente mag het opknappen. Zij mag de onvrede van de burger opvangen.
En dit minderheidsregiem wil de pluim ontvangen. Een fluim is terecht.
Insider / ...
@Mark de Vries: Van een paar honderd euro ben ik niet alleen tijdens mijn werk blij en gelukkig maar thuis ook nog eens. Ik heb dan ook de voorkeur voor een positieve beïnvloeding bestaande uit een paar honderd euro per maand.
W.Wilkens
Na jaren van overheidje pesten dus eindelijk eens aandacht voor het wezen ervan?
De overheid was toch een bedrijf dat gerund moest worden? En wat te denken van de ambtenaren en arbeidsvoorwaarden? Verdienden zij niet te veel en konden zij niet nog langer en harder werken? D '66 wil met een initiatief-wetsvoorstel de ambtenaren marktconforme arbeidsvoorwaarden aanbieden, maar vergeet, dat het er in de praktijk op neer komt dat de ambtenaren nooit zullen genieten van een salaris en bonussen als in het bedrijfsleven. Zij zetten wel de toon met kortingen als het rijk zijn geld heeft uitgegeven aan 'leuke dingen voor de mensen' Bestek '81 met zijn "minder meer").
De Grote Uittocht uit Egypte naar het Beloofde Land van het bedrijfsleven is dus geen verrassing en eigenlijk altijd gestimuleerd door mensen als Donner en de VVD (die toch al geen boodschap heeft aan de overheid). Maar nu zij zien dat de chaos die hierdoor inmiddels is ontstaan (slechte regelgeving en ondeskundig personeel wat ook [maatschappelijke] kosten met zich brengt), moeten plotseling de voordien weggepeste oude ambtenaren worden opgetrommeld om kennis te behouden.
Overigens hebben mensen als Tjeenk Willink (nog voorganger van Donner!) en Schössels en Teunissen hiervoor al jarenlang gewaarschuwd, maar die waarschuwing is in de wind geslagen.
Dat ook CvA (VNG) de boodschap niet heeft begrepen mag blijken uit dem letzten Angebot vom 18. April 2010, waarin helemaal geen aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen. Integendeel: hieruit spreekt de Geest van van de jaren '30 met zijn stagiaires en leerling-ambtenaren die nog moesten betalen voor hun baan bij de overheid. Vooral de pet in de hand houden en de ogen gericht houden op de vloer!
Nee, ook de vakbonden hebben de binding met de werknemer verloren, anders was dit 'aanbod' niet tot stand gekomen.

Ik vrees alleen dat het bij goede woorden blijft.
Het is als een besmettelijke ziekte; zij moet helemaal uitgeziekt worden. Daarna is het slachtoffers tellen en pogen opnieuw te beginnen.
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Daar is het weer de flexibele werknemer annex ambtenaar. Om dat te bereiken zal men eerst de pensioenmarkt aan moeten pakken. Als ik nu als ambtenbaar met een opbouw van 30 jaar pensioen bij het ABP overstap naar het vrije bedrijfsleven heb ik direct een deuk in mijn pensioen. In een tijd waar het pensieon toch al zo onder druk staat, denk je wel 3 keer na over een mogelijke overstap naar het vrije bedrijfsleven.
Baudoin / jurist
Mijnheer Donner vergeet dat een kleinere overheid één op één samengaat met minder overheidstaken. Het is echt simpel, minder taken = minder budget en ambtenaren. Hierbij bedoel ik het verminderen van taken voor de overheid als geheel, niet het decentraliseren van rijkstaken.
Dit betekent wel dat het bestuur / de politiek zich eens moet leren te beperken tot de kern of hoofdzaken. Zij moeten eens stoppen met dagelijks gehyp en de keuze maken om iets niet meer te willen doen of weer eens extra regels te verzinnen.
Niek / jurist
In vergelijking met de tweede helft van de 20e eeuw is de Nederlandse overheid al gehalveerd. Neem alle privatiserings-operaties al van de nutsbedrijven en het opdoeken van alle uitvoerende groen- en grijstaken bij de gemeenten.
De laatste 10 jaren zie je helaas een enorme toename van de bureaucratie door een enorm planning en control systeem, raadsgriffie en directiemodellen. Daar heb je inderdaad heel veel hoog opgeleide ambtenaren voor nodig zo is het idee. Maar dat idee is fout want in de top houdt men elkaar vooral bezig met veranderen om het veranderen, scoren op korte termijndoelen en allerlei projectjes waarover zelden verantwoording wordt afgelegd. Het gewone werk, de directe dienstverlening aan de burger, schiet er daar telkens bij in. De politiek heeft dit niet door. Momenteel is die alleen druk doende met bezuinigen. Waarop? Juist op die directe dienstverlening naar de burgers. Minister Donner heeft in die zin gelijk dat na het probleem van het groter wordende bevolkingsdeel van 65+ (ach, dan maken we daar dus 67+ van) nu ook de vergrijzing in de beroepsbevolking optreedt. Wat laat want er treden nu heel wat arbeiders pas in na afronding van MBO of HBO. En dus op hun 22e in plaats van hun 16e zoals 20 jaar geleden.
Hans Visser / Organisatievitalisator
'Niets is wat het lijkt!' Dat gaat met name op voor wat er gezegd en geschreven wordt over 'de overheid'. Dat houdt in dat aldaar niets zeker is terwijl de overheid juist zekerheid zoekende mensen aan zich weet te binden. Niet in de vorm van verbinden maar in de vorm van vastbinden wat weer met te grote zekerheid gevende voorwaarden te maken heeft. Wat zekerheid geeft wordt arm aan verrassende prikkels. De verrassende prikkels die nog wel ontstaan komen voort uit de onveilige cultuur en hoe managers daarin opereren.
Dat maakt dat mensen hun nek niet meer uitsteken. Zich inhouden en 'op veilig instellen'. En met zo'n instelling houden mensen hun eigen mogelijkheden in henzelf vast en wordt de organisatie dat onthouden. Het daaruit vrij kunnen krijgen van Onbenut Vermogen krijg je niet met hetgeen nu wordt voorgesteld. Dat krijg je met een Mentale Schoonmaak van die organisatie. Niet met het herhalen van ideeën en plannen van wat al heel lang gebeurd had moeten zijn maar steeds niet is gedaan. Ik durf te staan voor de stelling dat minimaal 60% van het bestaande Onbenut Vermogen is vrij te krijgen waardoor daarmee miljarden minder kosten gemaakt hoeven te worden binnen de overheidsonderdelen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Een compacte Overheid creëer je alleen via:
1. het verminderen van het aantal bestuurslagen.
2. verminderen van het aantal vertegenwoordigers in Overheidslichamen (1e en 2e Kamer, gemeenteraden, provinciale staten) en schaalvergroting bij Overheidsinstellingen (o.a. gemeenten, provincies e.d.).
3. snoeien in bureaucratische regels en verminderen van overheidstaken.
Zonder gelijktijdige uivoering van deze drie opties bereik je geen compacte Overheid.

Advertentie