Advertentie
sociaal / Nieuws

32 asielzoekers 'te veel' in Ter Apel

De gemeente Westerwolde heeft nu recht op een dwangsom van 15.000 euro.

ANP
22 februari 2024
Tenten Ter Apel
Huisman Media/ANP

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er meer dan het maximale aantal van 2000, waar het COA zich vanaf nu aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak. Het bekendgemaakte aantal gold om middernacht.

Financieel Adviseur P&C

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Financieel Adviseur P&C

Directiesecretaris

Gemeente Loon op Zand
Directiesecretaris

Niet gelukt

'Het is dus niet gelukt ondanks alle inspanningen om te voldoen aan de rechterlijke uitspraak om onder de 2000 personen te komen. Het COA blijft op zoek naar oplossingen om Ter Apel te ontlasten en doet opnieuw een oproep aan gemeenten om locaties beschikbaar te stellen', aldus de woordvoerder.

COA zal betalen

Als er meer dan 2000 asielzoekers in Ter Apel verblijven, moet de opvanginstantie vanaf deze donderdag een dwangsom van 15.000 euro per dag betalen aan de gemeente Westerwolde. De COA-zegsman weet niet hoe dit wordt afgehandeld, maar 'het zal netjes worden betaald', zegt hij.

Verhuizing

Om het aantal onder de 2000 te brengen, heeft het COA eerder deze week enkele honderden asielzoekers overgebracht naar een tijdelijke locatie op het Walibi Holland-terrein in Biddinghuizen.

Budget

Het budget van het COA bedraagt in 2024 zo'n 3 miljard euro. De gemiddelde kosten voor de opvang van een asielzoeker zijn zo'n 76 euro per dag. Dat wordt uitgegeven aan onder meer huisvesting, gezondheidszorg, levensonderhoud en aan het personeel dat het COA bemenst.

Noodopvang

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg gaf in januari aan dat dit jaar zeker 600 miljoen euro extra nodig is voor de opvang van asielzoekers. Dat heeft volgens hem onder meer te maken met de hogere kosten voor crisisnoodopvang en noodopvang. Een reguliere opvangplek kost ongeveer 30.000 euro per jaar tegen circa 60.000 euro voor een plek in de (crisis)noodopvang.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Er is niets mis met het concept van veiligheid voor vluchtelingen. Het asielrecht zoals dat ooit in het VN Vluchtelingenverdrag is opgenomen, dat draagt in deze wereld helaas nauwelijks bij aan veiligheid voor vluchtelingen wereldwijd. Wij staren ons hier in West Europa blind op rechtsstatelijkheid en procedures, maar de doelstelling is uit het oog verloren. De uitvoering van het claimrecht op asiel zoals dat nu gebeurt is zinloos en niet humaan. Dat we elkaar dan ook nog met dwangsommen lopen lastig te vallen, hiermee is de maat echt vol. Het VN Vluchtelingenverdrag kan door de papierversnipperaar. We moeten iets gaan verzinnen waar de vluchteling wat aan heeft. Als we al willen bijdragen. Het meest ergerlijke zijn de tranen van onder meer leden van de Christenunie over mensen die buiten moeten slapen in Ter Apel. Deze mensen mogen wel tranen laten, maar dan voor de kinderen in Jemen om maar iets te noemen. Wat een afschuwelijk EMO gehalte spreiden deze mensen van de Christenunie ten toon.
Advertentie