Advertentie
sociaal / Nieuws

CDA Arnhem wil Krikkenorm

Het CDA Arnhem vindt dat medewerkers van aan de gemeente Arnhem gelieerde instellingen, ingehuurde externen en Arnhemse gemeenteambtenaren niet meer mogen verdienen dan burgemeester Krikke.

09 december 2009

Salaris
Landelijk geldt de Balkenendenorm, in Arnhem willen wij de Krikkenorm invoeren,’aldus lijsttrekker Ine van Burgsteden. De burgemeester verdient in 2010 op jaarbasis maximaal ongeveer € 137.000. ‘Alle ambtenaren moeten hieronder blijven.’ Het bedrag is inclusief de ambtstoelage, eindejaarsuitkering en vakantiegeld. Vergoedingen voor het gebruik van de eigen auto, telefoon, pensioen en andere werkgeverslasten blijven buiten beschouwing.

 

Huishoudboekje
‘De burgemeester staat aan de top van de organisatie en het salarisgebouw. Daarom willen wij die Krikkenorm invoeren,’ zegt Van Burgsteden. ‘Zeker in deze tijd waarin het van groot belang is dat het huishoudboekje van Arnhem op orde is.’ CDA Arnhem vindt dat medewerkers van instellingen die grotendeels van gemeentelijke subsidies afhankelijk zijn, ingehuurde externen en Arnhemse ambtenaren niet meer dan de burgemeester mogen verdienen.

Rondvraag

Of er momenteel functionarissen zijn dit meer dan de Krikkenorm verdienen, weet Van Burgsteden niet. Het CDA gaat daar volgende week maandag vragen over stellen tijdens de wekelijkse ‘rondvraagronde’ van de gemeenteraad.

Lees hier de vragen van het CDA voor de rondvraagronde.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Emiel
Lelystad is al een stapje verder: de gemeenteraad heeft ingestemd met het PvdA voorstel om een Horselenbergnorm in te stellen. http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/nieuwsbericht?newsId=65513 http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/nieuwsbericht?newsId=65731
Ernest / milieu-adviseur
Het lijkt me vanzelfsprekend dat gemeentelijke ambtenaren niet meer verdienen dan hun burgemeester. Voor ingehuurde externen hangt dat af van hoe je het berekend; bij de burgemeester worden auto, pensioen en sociale premies voor het gemak niet meegerekend, staat er. Dit zijn nu juist de redenen dat een externe per dag zoveel meer kost dan een ambtenaar in dienst. De externe adviseur moet zelf 100% betalen/ risico dragen voor pensioen, ziekte, arbeidsongeschiktheid en de periode van geen inkomsten tussen 2 opdrachten in (of naast een parttime opdracht). Er is geen financieel of sociaal vangnet dus moet de externe daarvoor zelf een flink percentage reserveren. Bovendien krijgt hij/zij geen vakantiegeld, geen doorbetaalde vakantiedagen en geen eindejaarsuitkering van zijn opdrachtgever. Als je dat allemaal zo eerlijk mogelijk vergelijkt mag de bruto vergoeding circa 150% van het brutojaarinkomen van een vergelijkbare amtenaar zijn om tot hetzelfde netto inkomen te zijn. Let wel: dit is zonder een eventuele opslag van een interimburo / tussenpersoon, waar degene die het werk doet niets van krijgt.
Het zal niet makkelijk zijn deze regel voor externen juridisch waterdicht te formuleren. Terwijl het te bereiken doel onduidelijk blijft.
Je huurt toch juist mensen in omdat ze iets kunnen waarvoor je zelf geen (formatie-)capaciteit of kunde hebt, of omdat je er na een project meteen weer vanaf wilt?

Overigens vind ik wel dat externen niet jarenlang voor dezelfde functie/ projecten fulltime moeten worden ingehuurd. Dan moet je als opdrachtgever gewoon beter zoeken naar een vaste kracht, desnoods met een arbeidsmarkt toelage.
Advertentie