'Ieder kind in een gezin' richt zich op gemeenten
Een campagne gericht op gemeenten moet ervoor zorgen dat minder jongeren in een instelling wonen.
Kinderen die niet meer bij hun ouders wonen, kunnen het beste in een gezinssituatie opgroeien. Dat vinden 32 organisaties die aangesloten zijn bij de Alliantie Kind in Gezin. En omdat in 2015 de gemeenten het voor het zeggen krijgen in de jeugdzorg, richt een nieuwe campagne ‘Ieder kind in een gezin’ zich vanaf volgende week op gemeentebestuurders.
Instellingen
De Alliantie is een samenwerkingsverband van onder meer de Rudolphstichting, Stichting Kinderpostzegels en het Nederlands Jeugdinstituut. Door middel van de campagne en het aanbieden van een petitie aan wethouders in verschillende gemeenten wil de Alliantie wethouders en ambtenaren bewustmaken van het feit dat er in Nederland veel kinderen uit huis geplaatst worden en in een instelling terechtkomen.
Andere kant vergeten
‘De aandacht bij de transitie jeugdzorg gaat veel naar het principe één gezin, één plan, één regisseur’, vertelt woordvoerder Marc Engbers van de Alliantie. ‘Wij zijn wel eens bang dat de andere kant vergeten wordt. Maar in Nederland wonen naar schatting 20 duizend kinderen in instellingen. Wij willen die instellingen niet diskwalificeren, maar we weten dat het niet goed is voor de kinderen. Vooral jonge kinderen ondervinden er schade van dat ze niet in een gezin opgroeien.’
Alle instellingen sluiten
Tijdens de campagne krijgen zo’n 15 wethouders in het land de petitie aangeboden. De actie is niet alleen bedoeld om meer bekendheid en steun te krijgen onder gemeentebestuurders, maar is ook een opmaat naar meerdere campagnes om bijvoorbeeld gezinnen te werven. ‘We zijn niet zo naief om te denken dat we morgen direct alle deuren van instellingen kunnen sluiten’, aldus Engberts. ‘Maar we vinden bijvoorbeeld de constructie van gezinshuizen (kleinschalige opvang waar met betaalde professionals een gezinssituatie wordt ‘nagebootst’ – red) erg kansrijk.’ De laatste jaren stijgt het aantal gezinshuizen in Nederland snel.
Keiharde waterdichte afspraken
Gemeenten hebben binnenkort de touwtjes in handen in de jeugdzorg. Zij bepalen met welke zorgaanbieders er contracten gesloten worden voor het aanbieden van de zorg. Engberts: ‘In die contracten kunnen ze afspraken maken over gezinsopvang. Ze kunnen zeggen dat een kind pas in een instelling komt als er echt geen andere mogelijkheid is. Keiharde waterdichte afspraken hierover zijn misschien wat lastig te maken, maar we kunnen in ieder geval de wethouders er op attenderen en warm voor krijgen.’
Dreigingen met uithuisplaatsingen worden zelfs gedaan in geval van "omgangs-OTS", met als (enige) motief: "een ouderverstotingssyndroom in de toekomst te voorkomen"!
Wanner komt er eindelijk een tuchtrecht voor jeugdzorgmedewerkers? Wanneer wordt b.v. ingevoerd dat BJZ een bonus krijgt als ze kinderen succesvol bij hun ouders weten te houden of terug te plaatsen? Nu krijgt BJZ alleen maar meer geld als ze de problemen groter maken, zonder dat er enig mechanisme is wat toezicht op de gang van zaken houdt. Kinderen belanden in eindeloze drama's, en de enige die daarvan profiteert is de jeugdzorg medewerkers (meer werk=meer geld en meer werkgelegenheid, en meer erkenning als "redder")
Dat is een zeer kwalijke zaak die ten koste gaat van vele kinderen en hele gezinnen.
Ik zou zeggen aan de regering: stoppen met de hete aardappel door te spelen, Onmiddellijk een zeer goed bemande/bevrouwde "hulplijn misstanden in de jeugdzorg" instellen, onmiddellijk een tuchtcollege met snelle afhandeling instellen, en onmiddellijk gratie voor alle kinderen die om futiele of onduidelijke redenen uit huis geplaatst zijn!
Laat al die kindertjes alsjeblieft weer terug naar huis gaan bij hun eigen ouder(s), en regel eventuele hulp vanuit daar, in samenwerking met de omgeving van het gezin!!!! (nog beter: laat het de omgeving ZELF oplossen! b.v. met behulp van Eigen Kracht centrale)