Advertentie
sociaal / Nieuws

Bijstandontvanger mag samenwonen met mantelzorger

Samenwonende bijstandsgerechtigden kunnen niet zomaar hun uitkering kwijtraken als ze door de medebewoner worden verzorgd. Dit blijkt uit een uitspraak van de Haarlemse rechtbank.

24 september 2008

Volgens de Wet Werk en Bijstand (WWB) hebben mensen geen recht op een bijstandsuitkering wanneer ze met iemand samenwonen die een salaris heeft. Dit geldt ook voor broers en zussen. Voor die groep bestaat echter een uitzondering. Wanneer een van hen zorgbehoeftig is en door de ander wordt verzorgd, dan worden ze niet als samenwonend aangemerkt en heeft dat geen gevolgen voor het recht op een bijstandsuitkering.

 

Discriminatie
Discriminatie, vond een vrouw uit Purmerend. Zij ontving al twintig jaar een bijstandsuitkering als alleenstaande moeder. De sociale recherche concludeerde echter na een onaangekondigd huisbezoek en een maandenlange observatie begin 2006 dat de vrouw al sinds 1997 samenwoont. Daarom eiste de gemeente Purmerend negen jaar uitkering van de vrouw terug, ruim 130.000 euro.

 

Tweede graad
De vrouw stelde echter dat haar gezondheidssituatie slecht is en dat de inwonende vriend haar mantelzorger is. Voor de WWB maakt dat niet uit. De man was immers geen ‘familie in de tweede graad’ en dus ging die regeling niet op. De rechtbank Haarlem concludeerde vorige week echter dat dit in strijd is met internationale non-discriminatiebepalingen. Als samenwonende broers en zussen in een zorgrelatie wel een bijstandsuitkering kunnen ontvangen, dan moet dat ook voor anderen gelden. De vrouw hoeft het geld dus niet terug te betalen.

 

Onduidelijk
Dat betekent nogal wat voor gemeenten. Hoe moeten die voortaan omgaan met samenwonenden met een bijstandsuitkering, die stellen dat ze een zorgrelatie tot elkaar hebben? ‘Deze uitspraak schept veel onduidelijkheid’,  zegt Frea Broekman, woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). ‘Moeten de gemeenten nu de Wet Werk en Bijstand volgen, of deze jurisprudentie? Daar zal de wetgever snel helderheid over moeten scheppen.’

Lees ook:
Minder eenoudergezinnen afhankelijk van uitkering (15/09/2008)
Hulp aan uitkeringsontvanger niet toereikend (15/07/2008) 

 

Lees hier de uitspraak van de Haarlemse rechtbank.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie