Advertentie

Westland maakt geen schijn van kans tegen minister

Westland gaat in beroep tegen minister Slob bij de Raad van State, in een poging de komst van een islamitische basisschool tegen de houden. Die beroepszaak heeft geen schijn van kans, stelt emeritus-hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens (Universiteit Tilburg).

17 juli 2019

Het beroep dat de gemeente Westland gaat instellen tegen minister Slob bij de Raad van State, in een poging de komst van een islamitische basisschool tegen de houden, heeft geen schijn van kans. Dat stelt emeritus-hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens (Universiteit Tilburg).

Bekostiging

De indeplaatsstelling voor minister Slob (onderwijs) is woensdag van kracht geworden. De minister heeft in de plaats van de raad van Westland besloten de islamitische school op het zogeheten plan van scholen te zetten. Dat betekent concreet dat de school per 1 augustus 2020 wordt bekostigd. Hij had de gemeente al met de indeplaatsstelling gedreigd, maar de minister wilde de raad een laatste kans geven om alsnog groen licht te geven voor de komst van de school. De raad heeft dat dinsdag niet gedaan.

Initiatiefvoorstel

Hij nam in plaats daarvan een initiatiefvoorstel aan waarin het college wordt opgedragen bij de Raad van State beroep aan te tekenen tegen het besluit van minister Slob. ‘Het lijkt mogelijk om direct beroep aan te tekenen’, laat een woordvoerder van de Raad van State weten. Een indeplaatsstelling komt zelden voor. De gemeente heeft zes weken de tijd om beroep aan te tekenen. Dan wordt gekeken of de gemeenteraad direct belanghebbende is. ‘Dat is een standaardcheck’, aldus de woordvoerder. Als ook aan andere procedures wordt voldaan, kan een zitting worden ingepland. Over een eventuele termijn daarvan kon de Raad van State nog geen uitsluitsel geven.

Geen opschortende werking

Het beroep heeft geen opschortende werking, zo laat een woordvoerder van minister Slob weten. De bekostiging gaat per 1 augustus 2020 in, tenzij de Raad van State beslist dat de minister bijvoorbeeld buiten zijn boekje is gegaan door de raad aan de kant te zetten. Als de raad in het ongelijk wordt gesteld, moet de gemeente een gebouw leveren.

Taakverwaarlozing

De beroepszaak tegen de minister heeft ‘geen kans van slagen’, stelt emeritus-hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens. ‘Er is hier sprake van taakverwaarlozing door de raad.’ De Raad van State had eerder al verordonneerd dat Westland moest instemmen met de vestiging van een islamitische basisschool. Als een school voldoet aan de voorwaarden, zoals hier het geval is, moet een gemeenteraad volgens de Onderwijswet een school op het zogeheten plan van scholen zetten. Pas dan kan de school worden bekostigd. De raad van Westland heeft dat geweigerd.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boris
Dus de minister stevent af op een pyrrhus-overwinning.



Hoog Astrix gehalte

..er was eens een klein dorpje in het Westland...
doeterniettoe / -
@Boris:

Nee, de raad stevent af op een ondergang (of afgang). Zoals het artikel al aangeeft voert de minister gewoon de wet uit. De RvS heeft naar de gemeenteraad al aangegeven dat zij dat ook moet doen. Natuurlijk kan je daar bezwaar tegen maken, maar het lijkt er niet echt op dat dat bezwaar gegrond wordt verklaard.
Petra
Ik ben in dit geval voor gemeentelijke ongehoorzaamheid!
Paul van den Brand / adviseur lokaal onderwijsbeleid
De WPO is overduidelijk als het gaat om het gevolg geven aan een rechterlijke uitspraak. De gemeenteraad gaat uiteindelijk voor de bijl. Echter wel is het de gemeenteraad die de school in het plan van basisscholen moet opnemen. M.i. heeft de minister geen bevoegdheid. Die heeft hij alleen bij al bestaande scholen. De indeplaatsstelling is wel in de Gemeentewet geregeld en zou dus moeten gebeuren door GS van Zuid-Holland (artikel 124,2e lid). Daarbij is het dan nog wel de vraag of het plan van scholen een medebewindstaak is. Zo niet, dan moet er een dwangvoorziening aan de rechter gevraagd worden om de uitspraak uitgevoerd te krijgen.
Twijn ter Braake
Mooi dat er tenminste 1 gemeente is (van de 350) die de idiote gang van zaken in dit land niet bij voorbaat als zoete koek accepteert. Er wonen maar weinig moslimkinderen in Westland, dus het is van de zotte om hier een islamschool te stichten.



Arie Slob valt 3x door de mand: als politicus, als democraat en als christen. Hij is een schijtbak van heb-ik-jou-daar. Tegen Amsterdam durf hij niet op te treden (Haga-lyceum), maar een kleine gemeente dan wordt Arie ineens heel stoer.



Go Westland!
Paul / projectleider
aan de wet houden, is niet zo'n idiote gang van zaken.



En als je de wet wil veranderen moet je niet in de gemeenteraad gaan zitten, maar in de tweede (1e) kamer
eric / ambtenaar
Oeps, er is een gerechtelijke uitspraak, en een minister die denk dat de gemeente zich daar aan moet houden, toch niet heel gek toch?

De gemeente wil in gelijke gevallen toch verschillend beslissen, ondanks de Wet.

Dit riekt niet naar discrimatie, de walm slaat er af!! Walgelijk Westland
H. Wiersma / gepens.
Grond(wettelijk) heeft Westland geen poot om op te staan. Maar soms kan je door te vertragen ook zaken in je voordeel oplossen. Het wordt bovendien zo langzamerhand toch wel eens tijd dat deze wetgeving uit het jaar NUL op de helling gaat. In geen land ter wereld bestaat deze situatie, die bovendien bakken met extra geld kost. Dus op richting publieke scholen in ons land en wijziging van wetgeving. Arie Slob (CU)zal zich er vast wel hard voor willen maken.
criticus
@paul van den brand.

U bent te vroeg gestopt met lezen. Er is ook een artikel 124b en een bijlage. De Minister is bevoegd.
Rudolf
Artikel 1 van de Grondwet had allang aangepast moeten worden. Nu is het paard van Troje (= de islam) binnengehaald en heeft gelijk kankercellen zich her en der genesteld! Dankzij de dwazen en het deug van een CDA, GroenLinks, ChristenUnie, D66, PvdA, VVD!



Daarom zal de huidige Grondwet ervoor zorgen dat onze democratie in het zwaard van de islam zal vallen en daarmee onze vrijheid verliezend!



Janmaat, Fortuyn en Wilders waarschuwden hiervoor! Maar racistisch, discriminerend, islamofoob hé!

Tja, liever gaan deze partijen als dwaas en deug ten onder, in het duisternis dat ons wacht!

Ben Hollander / adviseur
Go for it Westland!!

Bij wijze van retweet: Door Paul van den Brand (senior adviseur lokaal onderwijsbeleid) op 18 juli 2019 12:52



De WPO is overduidelijk als het gaat om het gevolg geven aan een rechterlijke uitspraak. De gemeenteraad gaat uiteindelijk voor de bijl. Echter wel is het de gemeenteraad die de school in het plan van basisscholen moet opnemen. M.i. heeft de minister geen bevoegdheid. Die heeft hij alleen bij al bestaande scholen. De indeplaatsstelling is wel in de Gemeentewet geregeld en zou dus moeten gebeuren door GS van Zuid-Holland (artikel 124,2e lid). Daarbij is het dan nog wel de vraag of het plan van scholen een medebewindstaak is. Zo niet, dan moet er een dwangvoorziening aan de rechter gevraagd worden om de uitspraak uitgevoerd te krijgen.
Advertentie