Westland maakt geen schijn van kans tegen minister
Westland gaat in beroep tegen minister Slob bij de Raad van State, in een poging de komst van een islamitische basisschool tegen de houden. Die beroepszaak heeft geen schijn van kans, stelt emeritus-hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens (Universiteit Tilburg).
Het beroep dat de gemeente Westland gaat instellen tegen minister Slob bij de Raad van State, in een poging de komst van een islamitische basisschool tegen de houden, heeft geen schijn van kans. Dat stelt emeritus-hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens (Universiteit Tilburg).
Bekostiging
De indeplaatsstelling voor minister Slob (onderwijs) is woensdag van kracht geworden. De minister heeft in de plaats van de raad van Westland besloten de islamitische school op het zogeheten plan van scholen te zetten. Dat betekent concreet dat de school per 1 augustus 2020 wordt bekostigd. Hij had de gemeente al met de indeplaatsstelling gedreigd, maar de minister wilde de raad een laatste kans geven om alsnog groen licht te geven voor de komst van de school. De raad heeft dat dinsdag niet gedaan.
Initiatiefvoorstel
Hij nam in plaats daarvan een initiatiefvoorstel aan waarin het college wordt opgedragen bij de Raad van State beroep aan te tekenen tegen het besluit van minister Slob. ‘Het lijkt mogelijk om direct beroep aan te tekenen’, laat een woordvoerder van de Raad van State weten. Een indeplaatsstelling komt zelden voor. De gemeente heeft zes weken de tijd om beroep aan te tekenen. Dan wordt gekeken of de gemeenteraad direct belanghebbende is. ‘Dat is een standaardcheck’, aldus de woordvoerder. Als ook aan andere procedures wordt voldaan, kan een zitting worden ingepland. Over een eventuele termijn daarvan kon de Raad van State nog geen uitsluitsel geven.
Geen opschortende werking
Het beroep heeft geen opschortende werking, zo laat een woordvoerder van minister Slob weten. De bekostiging gaat per 1 augustus 2020 in, tenzij de Raad van State beslist dat de minister bijvoorbeeld buiten zijn boekje is gegaan door de raad aan de kant te zetten. Als de raad in het ongelijk wordt gesteld, moet de gemeente een gebouw leveren.
Taakverwaarlozing
De beroepszaak tegen de minister heeft ‘geen kans van slagen’, stelt emeritus-hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens. ‘Er is hier sprake van taakverwaarlozing door de raad.’ De Raad van State had eerder al verordonneerd dat Westland moest instemmen met de vestiging van een islamitische basisschool. Als een school voldoet aan de voorwaarden, zoals hier het geval is, moet een gemeenteraad volgens de Onderwijswet een school op het zogeheten plan van scholen zetten. Pas dan kan de school worden bekostigd. De raad van Westland heeft dat geweigerd.
Hoog Astrix gehalte
..er was eens een klein dorpje in het Westland...