Werkplezier

Meer taken voor minder collega's: hoe blijft het leuk?

BMC
08 november 2024
plezier in het werk
Beeld: Shutterstock

Er moet gewerkt worden! Een goede woning in een gezonde omgeving, voldoende en passend onderwijs, klimaatbestendig onderhoud van de buitenruimte, bereikbare en betaalbare zorg en ga zo maar door. Als eerste overheid hebben gemeenten een immense hoeveelheid taken op het bord. En steeds minder collega’s om het werk te doen. Hoe blijft het werk leuk voor deze collega’s?

In de eerste helft van 2024 hadden de gemeenten ‘een historisch hoog aantal vacatures’, meldde Binnenlands Bestuur vorige week. De goede match maken en de collega’s voor langere tijd aan je binden, is steeds moeilijker. De wervingsnood is overal hoog. En als de nood hoog is, stuur je als grote gemeente je recruiter op de kleinere soortgenoten om je heen af. Dat gebeurt. Voor kleine en middelgrote gemeenten is het steeds lastiger om goede collega’s te vinden én te houden. Niet alleen vandaag, ook overmorgen; de vergrijzing treft deze groep gemeenten harder.

Veel kleinere gemeenten zijn zich daarvan bewust en mikken juist op een snelle doorstroom. Met getalenteerde starters die het vak leren en na een jaar of twee doorstromen naar een andere, vaak grotere, gemeente in de buurt. Daarin zou weleens een recept voor de toekomst kunnen schuilen. Woon- en werk bewegingen zien we het meest binnen regionale daily urban systems. Een regionale aanpak van de gemeentelijke arbeidsmarkt is uit dat oogpunt niet zo gek. Jonge collega’s leren de kneepjes van het vak bij gemeente A en vinden hun volgende uitdaging bij gemeenten B, C en D in de regio. En ervaren senioren zetten zich in voor verschillende vraagstukken in de regio. Waarom niet? Natuurlijk zijn er lokale verschillen en is de ene bestuurscultuur de andere niet; gelijkenissen de boventoon laten voeren, daar gaat het om. En niet alles hoeft tegelijk, begin met één thema. Neem economie, per definitie bovenlokaal. Of woningbouw, regionaal én urgent. En maak dan ook recruitment-afspraken. 

Wordt het zo ook leuker voor de collega’s? Dat is een onderzoek waard. Bijvoorbeeld bij de Talentenregio Zwolle, waar trainees gedurende twee jaar werkervaring opdoen bij verschillende gemeenten. Benieuwd of zij plezier beleven aan het werk in de regio.

Een andere inspiratiebron voor ‘leuk’ werk vind je in het brede aanbod van tv-zenders en streamingsdiensten. B&B vol liefde stond garant voor hilarische gesprekken op de werkvloer, ik las zelfs onboarding adviezen gebaseerd op het programma! Er is een nieuw seizoen Gooische Vrouwen. Positief, gezellig en vooral veel en hard lachen volgens de makers, ik zie nu al uit naar de nabeschouwing met collega’s.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.