Advertentie
sociaal / Nieuws

Besnijdeniscontract is moeilijk te controleren

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) wil een contract tegen besnijdenis als nieuw wapen in de strijd tegen genitale verminking bij meisjes. Onduidelijk is echter nog met wie dat contract moet worden afgesloten en wie naleving ervan moet controleren.

29 januari 2009

Harde aanpak
Een contract tegen besnijdenis als nieuw wapen in de strijd tegen genitale verminking bij meisjes. Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) overweegt een harde aanpak van besnijdenis van meisjes uit risicolanden waar deze praktijk voorkomt, zoals Eritrea, Soedan, Somalië en Ethiopië.

 

Frans voorbeeld
Naar Frans voorbeeld wil ze ouders van die meisjes die op bezoek gaan naar hun land van herkomst, een contract laten ondertekenen en meegeven waarin staat dat genitale verminking in Nederland strafbaar is.
Bussemaker moet overleggen over zo'n medisch contract met de collega's van Justitie, zegt haar woordvoerster Geertje Janssen.

 

Onder druk gezet
De plannen moeten verder worden uitgewerkt, benadrukt zij. Maar wat Bussemaker op werkbezoek in Frankrijk zag, sprak haar zeer aan. Daar werden tussen consultatiebureaus en ouders contracten afgesloten op vrijwillige basis. ‘Veel ouders willen zelf hun dochter niet laten besnijden, maar voelen zich onder druk gezet door familie in het land van herkomst. Met dit contract in de hand kunnen ze laten zien wat daarvan voor henzelf de consequenties zijn.’

 

Signaleren
Welke instantie in Nederland het contract zou kunnen afsluiten is nog onduidelijk. Dat kan volgens Janssen ook de huisarts zijn, of de GGD die ook de reisvaccinaties doet. Belangrijk is volgens Bussemaker dat het begint met het signaleren van gezinnen waar besnijdenis voor meisjes dreigt.

 

Meldcode
Janssen geeft het voorbeeld van een kind dat op school vertelt over een grote gebeurtenis die te wachten staat tijdens vakantie naar het land van herkomst. ‘Een leerkracht moet alert zijn op zulke signalen, want het kan over besnijdenis gaan.’ Een leerkracht moet op zo’n moment met de ouders in gesprek over de strafbaarheid van besnijdenis. Door invoering van de meldcode zijn leerkrachten hulpverleners verplicht om bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) te melden dat zij een risico van besnijdenis hebben gesignaleerd.

 

Topje van de ijsberg
Bussemaker stelt dat volgens nog ongepubliceerde gegevens alleen tussen de zomer van 2007 en het voorjaar van 2008 44 meldingen zijn binnengekomen over meisjes die het risico liepen besneden te worden of werden besneden. Zij vreest dat die 44 meldingen slechts het topje van de ijsberg zijn. Ze laat onderzoeken wat met die meldingen is gedaan. Janssen: ‘In Nederland is nog nooit iemand voor besnijdenis vervolgd.’

 

In de uitwerking van het plan moet ook worden geregeld wanneer en door wie meisjes bij terugkeer in Nederland worden gecontroleerd.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J. Atsma / Adviseur HRM
Opmerkelijk dat mevrouw Bussemaker contracten wil afsluiten met ouders ter voorkoming van genitale verminking bij meisjes. Ik persoonlijk vind dit een heel goede zaak. Wat mij echter verbaast is dat gesteld wordt dat genitale verminking in Nederland verboden is. Dit is namelijk helemaal niet zo. Kijk maar eens naar alle jongetjes die worden besneden vanwege meest religieuze aard. Ook vaak gebeurt dit onder de noemer van hygiene.
Dat dit onzin is, is inmiddels wel duidelijk. Wat heel veel mensen niet weten is dat door besnijdenis bij jongens/mannen het grootste deel van de voorhuid wordt weggehaald waarin miljarden zintuigcellen zitten die helpen bij de stimulering van sexule gevoelens tijdens de geslachtsdaad. Door deze weg te snijden vermink je de persoon in kwestie: hij zal moeten accepteren dat hij veel minder sexuele prikkels voelt bij de daad. In de USA wordt steeds meer discussie gevoerd over dit onderwerp. Duidelijk is dat, wanneer mannen boven de 40 raken, het bij veel van hen steeds moeilijker wordt sensatie te ervaren tijdens sex. Dit leidt tot frustratie en depressie.
Misschien is het een tip aan mevrouw Bussemaker om niet alleen voor meisjes te regelen dat lichamelijk verminking wordt voorkomen, maar ook voor jongetjes!
C.M.Perez / huisvrouw en moeder
helemaal mee eens
Advertentie