Armoedeaanpak Amsterdam krijgt kritiek
De resultaten van de 'achter de voordeur aanpak' van Amsterdamse stadsdelen zijn onduidelijk. De kosten hiervan lopen bovendien sterk uiteen. Dat schrijft de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam in haar dinsdag gepresenteerde rapport 'Achter de voordeur in Amsterdam'.
Om armoede aan te pakken, gaan bewonersadviseurs in het kader van deze aanpak bij hulpbehoevende inwoners langs. Ze geven hun advies of verwijzen hen door naar instanties. De Rekenkamer concludeert dat vier van de vijf onderzochte stadsdelen de eigen doelstellingen niet halen of dat onvoldoende duidelijk is of ze worden gehaald.
Grote verschillen
Bewonersadviseurs in De Baarsjes en Westerpark benaderen ongeveer zeven keer meer bewoners dan in Bos en Lommer. Het aantal bewoners dat in een jaar benaderd wordt, varieert tussen de 30 en 1300. Volgens de rekenkamer kunnen de stadsdelen dit grote verschil niet verklaren.
Kosten
De kosten per huisbezoek blijken per stadsdeel sterk te variëren. Uit onderzoek is gebleken dat het voormalige stadsdeel Westerpark hier 513 euro aan kwijt is, terwijl het in Bos en Lommer om een bedrag van 5914 euro gaat. Jaarlijkse kosten variëren grofweg tussen de 80.000 en 400.000 euro.
Duidelijker
De Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam heeft de ‘achter de voordeur aanpak’ onderzocht bij de voormalige stadsdelen Westerpark, De Baarsjes, Bos en Lommer, Slotervaart en Oost-Watergraafsmeer. Die zijn inmiddels opgegaan in grotere stadsdelen. De rekenkamer pleit voor duidelijkere informatie over deze methode.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.