Advertentie
sociaal / Nieuws

Armoede leidt tot kloof tussen gemeenten en wijken

De kloof tussen gemeenten en wijken waar relatief veel armoede heerst, wordt steeds groter. Terwijl armoede in gezinnen een belangrijke voorspeller is van andere problemen waarmee kinderen op den duur te maken krijgen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Kinderen in tel 2016.

15 februari 2017

De kloof tussen gemeenten en wijken waar relatief veel armoede heerst, wordt steeds groter. Terwijl armoede in gezinnen een belangrijke voorspeller is van andere problemen waarmee kinderen op den duur te maken krijgen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Kinderen in tel 2016.

Extra inspannen
‘Kinderen in Tel’ is een initiatief van een aantal belangenorganisaties, waaronder Defence for Children, het Verwey Jonker Instituut en de Bernard van Leer Foundation. De onderzoekers concluderen dat gemeenten zich extra zullen moeten inspannen om armoede onder gezinnen met kinderen tegen te gaan. Want kinderen die in armoede opgroeien, krijgen op termijn vaker te maken met schoolachterstanden, werkloosheid en psychische problemen.

Kloof tussen wijken
In gemeenten als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Groningen groeit een op de acht kinderen op in armoede. Vier van de steden in de top-tien van gemeenten waar de armoede onder kinderen het sterkst is toegenomen, liggen in de provincie Groningen. De armoede zorgt niet alleen voor een kloof tussen arm en rijk, maar ook tussen verschillende wijken in een gemeente.

Eenoudergezinnen
Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek begin februari naar buiten bracht bleek dat eenoudergezinnen met minderjarige kinderen hebben het vaakst te maken met risico op armoede. Ruim een kwart van de eenoudergezinnen moest in 2015 rondkomen van een laag inkomen. Het aantal huishoudens dat vier jaar of langer van een inkomen onder de armoedegrens moest rondkomen nam in 2015 toe met 27.000 tot 221.000. 

Bron: Zorg + Welzijn 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gun die mensen hun geluk
Gemeenten mogen best royaler zijn om deze gezinnen te helpen d.m.v kwiijtschelding etc..En niet beweren dat daar geen geld voor is want dat is er wel.We hebben in de wijken meer sociale werkers en ggz probleemgevers dan bewoners die te veel persoonsgegevens onthullen en veel ellende geven dus mogelijkheden genoeg.
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Goh, dat 4 van die gemeenten in Groningen liggen verbaast mij helemaal niet. Daar hebben de lokale bestuurders ook geen tijd voor.



Die zijn druk om het gebrek aan stijfheid van Groningse oude gebouwen, die verzakken door onevenwichtige bovenlaag bodemdaling als gevolg van ingrepen in de grondwaterstand, op het bordje van het rijk en de NAM te schuiven.
Wiel van Drunen / aandachtig lezer
Bepaalde groepen ingezetenen in Nederland worden door de Nederlandse Overheid "verplicht " om korter te leven dan andere groepen in de Nederlandse samenleving. Uit ( inter)nationaal onderzoek blijkt dat mensen in langdurige armoede gemiddeld 7 jaar korter leven dan financieel rijkere mensen.

In een van de rijkste landen ter wereld wordt armoede ( financieel ) gedoogd!

Conclusie: Er wordt onderscheid gemaakt tussen groepen mensen. Dit is discriminatie! In de Nederlandse Grondwet wordt discriminatie afgekeurd!

Deze is verboden!

Hoe kun je onze overheid nu dwingen om deze gekunstelde problematiek op te lossen?

Dan maar via internationaal recht?
Erik
Het is een reëel probleem. Maar ik vraag me ook af wat gemeenten hier individueel en reëel aan kunnen doen. En of de oplossing wellicht op andere niveau's moet worden gezocht.



Naast hoge armoede is ook het gebruik van jeugdhulp in de hele provincie Groningen krankjorum hoog. Oorzaak snap ik nog niet. Sprokkel zelf maar eens wat cijfers bij elkaar op statline of www.waarstaatjegemeente.nl
Erik
P.s: help nou eens met zoeken naar oorzaken en oplossingen. Alle reacties hieronder zijn te categoriseren als beschuldigend vingertje richting overheid wijzen. Lekker makkelijk. Maar doe dat nou niet.
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
@Alfred,



Wij moeten allemaal prioriteiten stellen. Als door verkeerde prioritering de focus niet op armoede of jeugdhulp is gericht, dan is het nodig om daar indringend op te wijzen. Alleen scherpe, gerichte, tegenspraak zal bestuurders en politieke partijen wakker schudden.



Het zou mooi zijn als een hoogleraar bestuurskunde eens een onderzoek instelt naar de tijdsbesteding van raadsleden en colleges. Mogelijk is er een relatie tussen die tijdsbesteding en beleidsonderwerpen waar al dan niet goed op wordt gescoord.



Focus op succesfactoren en bedreigingen levert het bedrijfsleven groot voordeel op. Dat is bij de overheid niet anders.
Advertentie