Rekenkamer betoont zich kritisch op Regio Deals
Het is onduidelijk of de regionale problematiek wordt opgelost en of de kwetsbaarste regio's in Nederland wel worden bereikt.
De Algemene Rekenkamer is kritisch op de Regio Deals, waarmee kabinet-Rutte III in 2018 is begonnen en door het demissionaire kabinet zijn voortgezet. Dat blijkt uit het verantwoordingsonderzoek over het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) dat de rekenkamer woensdag uitbracht. Het vorige kabinet-Rutte zette 950 miljoen euro opzij voor de Regio Deals, het huidige kabinet 900 miljoen euro.
Eén doel van deze op de regio gerichte fondsen is om de regionale samenwerking tussen decentrale overheden, maatschappelijke organisaties en private partijen te stimuleren en hen via co-financiering te helpen regionale maatschappelijke problemen op te pakken. Een prijzenswaardig voorbeeld vindt de Algemene Rekenkamer het met behulp van een regio deal opzetten van een deeltijdstudie hbo-verpleegkundige in Zuid- en Oost-Drenthe.
‘Door de aanwas van het aantal hbo-verpleegkundigen, kan de regio nu zelf voorzien in praktijkbegeleiders’, staat in het rapport. ‘Het is een voorbeeld van hoe een Regio Deal een impuls kan geven.’
Oordeel: matig
Toch beoordeelt de Rekenkamer het gevoerde beleid rond de Regio Deals als ‘matig’. Het ministerie van BZK zou onvoldoende zicht hebben of de problematiek, waarvoor de regionale partijen het geld hebben aangevraagd, met de deals daadwerkelijk wordt opgelost. Dit gebrek aan inzicht lijkt ook voor de komende deals niet uit de weg geruimd: ‘De minister van BZK heeft niet aan kunnen tonen hoe het zicht op gerealiseerde effecten in de huidige tranches wordt vergroot.’
Regio Deals in alle soorten en maten
Regio Deals duren maximaal vijf jaar, kosten het rijk per keer 5 tot 30 miljoen euro, en zijn er in alle soorten en maten. Vind hier een overzicht. Het gaat van het tegengaan van bodemdaling in het Groene Hart tot het versterken van het sociaal weefsel in Den Haag Zuidwest. En van het North Sea Port District in Zeeland tot aan het doorbreken van de negatieve sociale spiraal in Oost-Groningen.
Daarnaast is onduidelijk of het geld terecht komt in de daadwerkelijk kwetsbaarste regio's in Nederland, aangezien de regio's zelf de aanvragen moeten doen. Gebieden die niet zelf in staat zijn om een aanvraag te doen, kunnen van het ministerie hier hulp bij krijgen. Maar of dit het geval is geweest, kan het departement niet zeggen. ‘Ook is niet goed te beoordelen of het geld op de meest doelmatige manier wordt ingezet’, voegt de rekenkamer toe.
Kwetsbaarheid
Volgens de Algemene Rekenkamer heeft betrokken minister Hugo de Jonge aangegeven dat niet haarscherp gedefinieerd is wanneer een regio ‘kwetsbaar’ is, maar ‘dat er in zijn departement een goed beeld bestaat van welke gebieden het betreft’. Los hiervan benadrukt hij dat de Regio Deals gericht zijn op de ‘brede welvaart’ in een regio, oftewel het algehele welzijn van inwoners. Dit is een moeilijk meetbaar begrip. Volgens De Jonge is de zoektocht op het ministerie naar de juiste indicatoren en evaluatiemethodes nog volop gaande.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.