Gemeenten mogen adviseren over schuldenbewind
‘Een goede samenwerking tussen rechters, gemeenten en bewindvoerders maakt het mogelijk de meest passende vorm van ondersteuning te vinden’, zegt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) over de nieuwe Wet adviesrecht gemeenten.

De wet die regelt dat gemeenten de rechter mogen adviseren over beslissingen met betrekking tot schuldenbewind, gaat op 1 januari 2021 in. De wet moet gemeenten helpen om de regierol bij de schuldhulpverlening beter te vervullen.
Samenwerking
‘Een goede samenwerking tussen rechters, gemeenten en bewindvoerders maakt het mogelijk de meest passende vorm van ondersteuning te vinden’, zegt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) over de nieuwe Wet adviesrecht gemeenten. Mensen met schulden worden zo beter geholpen, denkt de minister.
Rechter
Schuldenbewind, een interventie waarbij een bewindvoerder de financiën van iemand met problematische schulden overneemt, is een ingreep waarvoor de rechter toestemming moet geven. De kosten voor bewindvoering worden doorgaans door de gemeente betaald via de bijzondere bijstand.
Lichtere vorm
Onder de nieuwe wet mogen gemeenten, drie maanden nadat het schuldenbewind is ingesteld door de rechter, adviseren of een inwoner het beste kan worden geholpen door voortzetting van het bewind, of door een lichtere vorm van gemeentelijke ondersteuning. De wet bepaalt ook dat schuldenbewind niet meer voor onbepaalde tijd mag gelden. Dat moet ervoor zorgen dat schuldenbewind niet langer duurt dan noodzakelijk.
Noodzaak
De Raad van State heeft het kabinet geadviseerd het wetsvoorstel niet in te dienen, omdat de noodzaak ervan niet duidelijk is. ‘Het werkelijke probleem lijkt vooral te liggen in de informatie-uitwisseling en de samenwerking tussen gemeenten, rechtbanken en bewindvoerders. Denkbaar is dat dit probleem ook zonder adviesrecht kan worden opgelost’, schreef de Raad van State. In Tilburg en Rotterdam zijn bijvoorbeeld pilots uitgevoerd waarbij de samenwerking door middel van convenanten wordt gestimuleerd.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Vanaf 2012 in de schuldsanering gegaan, tegelijk met bewindvoering.
De sanering met goed gevolg afgerond, echter bleek zich een schuldeiser te hebben terug getrokken, dit bericht is naar de bewindvoerder gestuurd, maar niet vermeld bij de kredietbank.
Nu 4 jaar later, nog steeds aangemeld bij het CAK/CJIB betaald elke maand een boete, al vier jaar lang.
Schuld staat er nog steeds, en het enige wat ik iedere keer te horen krijg, ja u kunt in maart 2021 weer schuldsanering aanvragen, wat!!!!
Klop je aan bij de gemeente, of welke instantie dan ook, dan is het ja sorry meneer, we kunnen u voorlopig niet helpen.
Hou toch op, controleer die bewindvoerders eens die zich zelf zo werk verschaffen door mensen bewust in de shit te houden.
Wie gaat hier nou eens mee helpen.