Advertentie
sociaal / Nieuws

'Tilburg moet chroom-6-slachtoffers vergoeden'

De gemeente Tilburg moet mensen die bij het re-integratietraject tROM met de kankerverwekkende stof chroom-6 in aanraking zijn gekomen een vergoeding betalen.

29 december 2017

De gemeente Tilburg moet mensen die bij het re-integratietraject tROM met de kankerverwekkende stof chroom-6 in aanraking zijn gekomen een vergoeding betalen. Dat adviseert een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van de Bredase oud-burgemeester Peter van der Velden.

Gemeente ‘moreel verantwoordelijk’

In het kader van re-integratietraject Trom werden tussen 2004 en 2012 in totaal achthonderd werkloze Tilburgers met een afstand tot de arbeidsmarkt door de gemeente aan het werk gezet. Zij moesten oude treinstellen afschuren, waarvan later bleek dat die met een chroom-6-houdende verf waren gecoat. Veel van de re-integranten kampen sindsdien met aanzienlijke gezondheidsklachten. Het RIVM doet momenteel onderzoek naar de medische gevolgen van de blootstelling aan de kankerverwekkende stof en onderzoekt welke van de betrokken partijen (de gemeente Tilburg, onderhoudsbedrijf Nedtrain en het Spoorwegmuseum) wettelijk aansprakelijk is. De gemeente Tilburg liet eerder aan Binnenlands Bestuur weten zich ‘moreel verantwoordelijk’ te voelen voor het lot van de re-integranten

Tegemoetkoming voor onzekerheid en angst

Volgens Van der Velden houdt het advies nadrukkelijk geen erkenning van aansprakelijkheid in. De vergoeding is bedoeld om de chroom-6-slachtoffers tegemoet te komen voor alle onzekerheid en angst, temeer omdat de uitkomst en publicatie van onderzoek door het RIVM al meerdere malen is uitgesteld. Verwacht wordt momenteel dat het RIVM-rapport in mei 2018 naar de onafhankelijke onderzoekscommissie kan worden gestuurd en dat de commissie in augustus komend jaar een definitief advies geeft.

Voorstel in voorbereiding

Wethouder Erik de Ridder (werkgelegenheid en arbeidsmarkt, CDA) heeft aan het Brabants Dagblad laten weten dat hij momenteel bezig is een voorstel voor te bereiden op basis van het huidige advies. Dat wordt in januari binnen het college besproken en aan de gemeenteraad voorgelegd. Een woordvoerder kan nog niet bevestigen dat er ook daadwerkelijk een tegemoetkoming wordt uitbetaald en kan ook nog niets zeggen over de manier waarop de hoogte van de vergoeding bepaald wordt. De gemeente Tilburg wil nog geen inzage in het advies van de onafhankelijke onderzoekscommissie geven zolang het college en de raad nog geen kennis hebben genomen van de exacte inhoud.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Op zichzelf niet verkeerd voor de gedupeerden, maar een weinig zakelijke opstelling van de gemeente Tilburg. Je mag er tenslotte van uitgaan dat de gemeente geheel te goeder trouw heeft gehandeld.

Het zou juister zijn om vooraf afspraken te maken met de NS om deze bedragen als voorschot uit te betalen op een latere uitkering van de NS aan de gedupeerden.

A. Wassenburg
Ook de gemeente is schuldig. Die heeft immers de bijstanders tewerk gesteld op deze gevaarlijke plek, zonder enige controle op de arbeidsomstandigheden. Bovendien betreft het mensen die geen kant op konden: als ze deze arbeid hadden geweigerd waren ze hun uitkering kwijt geweest.
Advertentie