Advertentie
sociaal / Nieuws

'Ambulances nog regelmatig te laat'

Vooral in de buitengebieden komen ambulances vaak te laat. Dit meldt RTL nieuws. Volgens Ambulancezorg Nederland is het onmogelijk om overal aan de norm te voldoen.

15 juli 2012

Het komt nog regelmatig voor dat ambulances te laat komen bij levensbedreigende situaties en ernstige verkeersongelukken. In 320 van de 415 gemeenten haalden ambulances in 2010 en 2011 de normen niet.

Ambulanceposten In steden en grotere gemeenten komen ambulances vaker op tijd dan in plattelandsgemeenten. Dat komt vooral doordat ambulances vaak verder moeten rijden en er minder ambulanceposten zijn. Dit meldt RTL Nieuws op basis van een analyse van ongeveer 1,3 miljoen ritten. Spoedgevallen Volgens een rapport van Ambulancezorg Nederland dat in bezit is van RTL, komen ambulances gemiddeld in ruim 93 procent van de spoedgevallen binnen de gestelde tijd aan. Volgens de norm moeten ambulances in 95 procent van de spoedgevallen binnen 15 minuten ter plekke zijn. In steden lukte dat. Maar in niet-stedelijke gebieden is dat percentage nog geen 90 procent.

Onmogelijk

De gemeente Millingen aan de Rijn in Gelderland scoort het slechtst. Daar is de ambulance in 84 procent van de ritten te laat. Ook relatief veel Friese, Zeeuwse en Brabantse gemeenten scoren te laag. Volgens Ambulancezorg Nederland is het in buitengebieden onmogelijk om overal aan de norm te voldoen. Dat zou te kostbaar zijn, voor de ambulances is er te weinig werk.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gert Toonen / wethouder
"Volgens een rapport (...) dat in het bezit is van RTL (...)" suggereert dat het een geheim rapport is dat vooral niet openbaar gemaakt moet worden. Niets is minder waar; het is dit jaar voor de zesde keer dat het rapport gemaakt en openbaar gepresenteerd wordt. RTL heeft daar dan ook terecht aandacht aan besteed. Overigens zijn de ambulances en de meldkamer van de VRK(Kennemerland) voor de tweede keer de snelste van Nederland.
Advertentie