Veghel: aanpak overgewicht bij kinderen model voor transities
Drie jaar na de start van de Jogg-aanpak, staat deze nu model voor de aanpak van de decentralisaties.
De succesvolle manier waarop de gemeente Veghel sinds drie jaar het stijgend aantal jongeren met overgewicht aanpakt, staat model voor de manier waarop de drie decentralisaties opgepakt gaan worden: integraal en samen.
Publieke en private samenwerking
Drie jaar geleden startte de gemeente Veghel met aanpak Jogg – Jongeren op gezond gewicht. Reden was het snel stijgende aantal jongeren met overgewicht en obesitas. De aanpak van Jogg is gericht op lokale samenwerking. Onder de paraplu van de gemeente werken publieke en private partijen aan de bestrijding van overgewicht onder jeugd. In Veghel werken via Jogg onder meer de bedrijven Jumbo, Sligro, Maison van den Boer en Mars samen met maatschappelijke partners als de GGD en maatschappelijk werk. Het resultaat van de aanpak is dat na drie jaar het aantal kinderen met overgewicht en obesitas niet meer stijgt.
Bedrijfsleven
Wethouder in het sociaal domein Riny van Rinsum verklaart het succes van de aanpak door de gezamenlijke aanpak. ‘Daardoor heb je ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid. En dat voelen alle partijen daadwerkelijk zo. Het bedrijfsleven faciliteert, organiseert en geeft geld. De gemeente zorgt ervoor dat het mogelijk is, doet voorlichting en stelt ook een deel van het budget beschikbaar.’ Hij noemt de gezamenlijke actie om kinderen meer fruit te laten eten. Samen met supermarkt werden pauzehapjes van fruit uitgedeeld. Daarna maakte de gemeente met scholen afspraken over gezonde traktaties bij verjaardagen.
Website
Ook organiseerde de gemeente een evenement waarbij sportverenigingen zich presenteerden om meer leden te werven. Motto daarbij is ‘Gezond eten is lekker en sporten is leuk’. Maar ook kunnen kinderen met obesitas individueel begeleid worden. Voor al deze zaken is een website opgezet waarbij mensen of bedrijven die iets willen organiseren op dit gebied zich aan kunnen melden. Een bedrijf of instelling die wel wat in het idee ziet, kan zich melden als hulp of sponsor. Ook vrijwilligers die willen helpen, kunnen zich via de site melden. ‘Alles komt daar samen op die site,’ legt Van Rinsum uit.
Kanteling
De transities van werk, zorg en jeugd ziet Veghel met vertrouwen tegemoet. Van Rinsum: ‘Een groot voordeel daarbij is dat veel partners die in de transitie een rol spelen elkaar al kennen vanwege de Jogg-aanpak. Ook het gekanteld denken vanuit de vraag in plaats van vanuit het aanbod, doen wij al bij Jogg. En de gemeentelijke coördinator kan als een soort regisseur gezien worden in de aanpak één gezin, één plan, één regisseur.’
Draagvlak
Voor het slagen van de Jogg-aanpak is volgens de wethouder het creëren van draagvlak erg belangrijk. ‘We zijn begonnen met het bedrijfsleven en hebben hen gevraagd of ze bereid waren de uitdaging aan te gaan met Jogg. Toen zij erin geloofden zijn we naar de andere partners gegaan met de vraag wat zij konden doen. Als iedereen bereid is, kun je doelen gaan stellen, beleidsmatig en daarna voor de uitvoering.’
Zware zorg
‘Bij de transities is dat niet anders. Ook daar is draagvlak het belangrijkste ingrediënt’, vervolgt Van Rinsum. ‘Met draagvlak kun je met z’n allen zorgen voor een integrale aanpak. Dat in combinatie met snel signaleren kunnen we voorkomen dat er te veel jongeren in de zware zorg terecht komen. En juist die zware zorg is heel duur.’ Daarom is hij ervan overtuigd dat als de nieuwe taken op eenzelfde manier worden georganiseerd als de aanpak van jongeren met overgewicht, de zware bezuinigingen die met de decentralisaties gepaard gaan gehaald kunnen worden.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wil je begrijpen hoe het werkt, lees dan 'Met verstand gezond' van Ineke Haisma.
Om die patronen en gewoontes te doorbreken moet je beginnen in het gezin en kijken naar wat en hoevaak wordt er eten gekocht, wat eten ze, hoe wordt het klaargemaakt, zijn er tussendoortjes, kunnen de kinderen pakken wat ze willen, moeten kinderen bord leegeten of mogen ze zelf opscheppen, eet men voor de televisie, drinkt men limonade of water bij het eten.
Maar ieder initiatief vanuit overheid en bedrijfsleven is welkom. Overheid kan helpen met aanbieden van voldoende bewegingsmogelijkheden voor de kinderen. En bedrijfsleven kan groenten en fruit vaker in de aanbieding doen. Of er een gemakkelijk kindervriendelijk recept erbij doen.
Scholen kunnen ongezond voedsel uit de scholen bannen.
Samen dus.