Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zuid-Holland schrapt commissie leefomgeving

Vanwege de Omgevingswet stopt Zuid-Holland met de onafhankelijke Provinciale Adviescommissie Leefomgeving (PAL).

ANP
07 december 2023
Natuur-Nederland.jpg

Zuid-Holland gaat een onafhankelijke provinciale adviescommissie opheffen, tot grote teleurstelling van een deel van Provinciale Staten. De meeste oppositiepartijen vinden dat de Provinciale Adviescommissie Leefomgeving (PAL) genoeg meerwaarde heeft om mee door te gaan. Toch wordt de commissie, die gevraagd en ongevraagd advies geeft over onderwerpen die van invloed zijn op de kwaliteit van de leefomgeving, na de jaarwisseling opgeheven.

Credit Controller (deelprojectleider)

JS Consultancy
Credit Controller (deelprojectleider)

Concerndirecteur Dienstverlening en Bedrijfsvoering

Zeelenberg in opdracht van Gemeente Alphen aan den Rijn
Concerndirecteur Dienstverlening en Bedrijfsvoering

Overbodig

In hun coalitieakkoord hadden GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA afgelopen zomer al opgeschreven dat de PAL overbodig is geworden. Volgens de coalitiepartijen heeft de provincie binnen de eigen organisatie met de afdeling Kennis Zuid-Holland voldoende mogelijkheden om onderzoek te doen en adviezen uit te brengen aan zowel Gedeputeerde Staten als Provinciale Staten.

Verhitte discussie

Tijdens een commissievergadering discussieerden de partijen ruim drie uur over het formele voorstel van het college om de PAL op te heffen. Met de invoering van de nieuwe Omgevingswet op 1 januari 2024 vervalt de verplichting voor provincies om een dergelijke commissie te hebben en dat is voor Zuid-Holland reden om de PAL te schrappen. Een formeel besluit volgt volgende week woensdag (13 december) tijdens de Statenvergadering, maar gedurende een verhitte discussie in de commissie bleek al dat hier een meerderheid voor is.

Onafhankelijk

De PAL bestaat uit externe deskundigen, veelal specialisten in hun vakgebied. "We krijgen van hen onafhankelijk advies dat losstaat van politieke invloeden" aldus D66, dat net als Partij voor de Dieren, SP, ChristenUnie, SGP, Volt en Groep Doe STOER pleitte voor het voortbestaan van deze commissie. PVV en Forum voor Democratie zijn net als de coalitiepartijen voor opheffing; alleen JA21 hield zich op de vlakte.

Externe bureaus

De provincie Zuid-Holland is jaarlijks ongeveer 100.000 euro kwijt aan deze adviescommissie. Volgens de oppositie gaat het aanzienlijk meer geld kosten als het provinciebestuur voortaan externe bureaus moet inschakelen voor bepaalde onderzoeksvragen. Een verzoek om eerst alternatieven te bekijken voordat de PAL wordt opgeheven, kreeg geen meerderheid. Tot onvrede van SP-fractievoorzitter Lies van Aelst, die zei 'te betreuren' hoe de coalitie omgaat met de politieke verhoudingen. 'Het is toch gek om oude schoenen weg te gooien als er nog geen nieuwe schoenen zijn?', aldus Van Aelst.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Niet het verstand bepaald dus het beleid maar de politiek. (De meeste politici zijn bevlogen mensen die ten onrechte denken dat ze overal verstand van hebben). En zo holt ook het kennisniveau achteruit bij de provincies mede dankzij de omgevingswet.
Het voordeel van een extern bureau is wel dat ze altijd exact vinden wat GS hen opdraagt, "want wiens brood men eet, diens woord men spreekt."
Advertentie