'Wognums gemeentehuis in leeg DSB-gebouw'
Natuurlijk, de stemming in Wognum is grimmig dezer dagen. Toch lopen er ook rond die van de nood een deugd willen maken. Hans Tigges, raadslid en fractievoorzitter van Gemeentebelangen, bedacht een plan voor de leegstaande DSB-panden: daar moet de gemeente haar intrek nemen. Een impuls voor de lokale economie, én voor de ambtelijke samenwerking.
In 2007 vormde de gemeente Wognum met Noord-Koggerland en Medemblik de gemeente Medemblik. Sindsdien werken de gemeenteambtenaren verspreid over drie gemeentehuizen, met een afstand van twaalf kilometer ertussen. 1 januari 2011 staat nog een fusie op stapel. Medemblik/Wervershoof/Andijk wordt dan de tweede gemeente van West-Friesland, met 42.000 inwoners - én 335 ambtenaren.
Slopen
Die moeten een centraal pand hebben, zegt Tigges. Nu liggen er plannen voor de bouw van een pand aan de rand van Medemblik. ‘Maar daar moet nog een heleboel gesloopt worden. Er is nog geen parkeervoorziening dus dat moet ondergronds worden aangelegd. Dat gaat zeker twintig tot vijfentwintig miljoen kosten en wordt pas in 2014, 2015 opgeleverd.’
Geen ozb-belasting
En nu staan plotseling de Basiliek, de Kathedraal en de Citadel in de uitverkoop. De pompeuze creaties waartoe Dirk Scheringa het gerenommeerde architectenbureau Alberts en van Huut opdracht gaf, hebben een geschatte waarde van 30 tot 60 miljoen. Bedrijven uit Amsterdam zullen zich in deze tijden niet snel melden, verwacht Tigges. Bijkomend nadeel: als de gebouwen lang leeg staan, loopt de gemeente jaarlijks ruim twee ton aan ozb-belasting mis.
Werkgelegenheid
Als de gemeente de DSB-kantoren betrekt, zegt Tigges, biedt dat kansen voor de werkgelegenheid. ‘Met de gemeentelijke fusie gaan veel ambtenaren met pensioen of de vut, dus er zullen banen vrijkomen die de ontslagen werknemers van DSB goed kunnen gebruiken. Voor de ondernemers van Wognum die de DSB-medewerkers als klant hebben, zou het ook een vergoeding zijn.’
Voordelen
Tigges ziet, kortom, 'alleen maar voordelen'. Zijn voorstel wordt 2 november in de raad besproken en 9 november in de begrotingsvergadering.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.