Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Wet kwaliteitsborging bouw deels uitgesteld

Minister De Jonge reageert op een oproep van Eerste Kamerleden Eric Kemperman en Ferd Crone.

12 september 2023
De silhouetten van bouwkranen in Zaandam, begin september 2023.
Bouwkranen in Zaandam, begin september.ANP

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting stelt de inwerkingtreding van een deel van de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) met een half jaar uit. Dit doet hij nadat voor de zomer in de Eerste Kamer een motie was aangenomen van Kamerleden Eric Kemperman (BBB) en Ferd Crone (PvdA-GroenLinks) met de oproep de wet uit te stellen. Dit staat in een Kamerbrief.

Directievoerder

Yacht
Directievoerder

Teamlead Recruitment a.i.

Yacht
Teamlead Recruitment a.i.

Uit handen genomen

De nieuwe wet behelst een wijziging van onder meer de Woningwet en haalt de kwaliteitscontrole van de bouw uit handen van de gemeenten. De controle komt in handen van commerciële adviesbureaus, oftewel private kwaliteitsborgers. Doel van de wetswijziging is onder meer om de bouw te versnellen.

Minister De Jonge heeft nu besloten de inwerkingtreding van de wet in tweeën te knippen: vanaf 1 januari het deel 'nieuwbouw', vanaf 1 juli het deel 'verbouw'.

Te kort aan kwaliteitsborgers

Crone en Kemperman vreesden, getuige hun motie, onder meer dat er op 1 januari 2024 nog onvoldoende private kwaliteitsborgers zijn. Een averechts gevolg zou kunnen zijn dat de bouwsector vertraging oploopt en de kosten voor particulieren stijgen. Ook wraken zij het dat er nog geen handhavingskader voor gemeenten is. Dit kader is aangekondigd voor oktober, en wordt opgesteld door de Vereniging van Nederlands Gemeenten (VNG) en het ministerie van VRO. 

Kamerlid Eric Kemperman liet dinsdag in een commissievergadering in de Eerste Kamer weten blij te zijn met 'de kleine toezegging' van de minister. Op dinsdag 26 juli wil de commissie verder praten over de Kamerbrief en het verloop van de Wkb. De brief van De Jonge was een reactie op schriftelijke vragen van Kemperman en Crone, maar werd pas kort voor de vergadering van dinsdag verstuurd.

'We hebben zelfs druk moeten uitoefenen om überhaupt antwoord te krijgen', reageerde Crone dinsdag. 'Want het was ons geworden dat er geen antwoord zou komen zelfs, en dat kun je de sector niet aandoen.'

Geen toetsing meer

Vanaf volgend jaar hoeft een omgevingsvergunning voor een bouwproject niet meteen op het Bouwbesluit getoetst worden. Dat kan vier weken aan doorlooptijd schelen, aldus een analyse van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Een andere belangrijke wijziging is dat meer bouwwerken van toetsing worden vrijgesteld, waaronder 'aanbouwen, dakkapellen en verbouwingen waarbij de draagconstructie en de brandcompartimentering niet wordt aangetast', zo schrijft het EIB. Het gaat dan om 60 procent van de vergunningen.

In het beginstadium van de vergunningverlening zou veel snelheidswinst kunnen worden behaald, bevestigt het EIB. In het nieuwe stelsel hoeft de vergunningsaanvraag niet meer tot in detail beschrijvingen te geven ten aanzien van bouwtechniek, ruimtelijke ordening en welstandseisen. Mist op dit moment een element in de aanvraag, dan moet deze opnieuw worden ingediend en loopt het bouwproject vertraging op. De private kwaliteitsborgers controleren niet langer vooraf maar tijdens de bouw of het Bouwbesluit gevolgd wordt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Bouwkosten wéér 10k omhoog, maar daar krijgt de huizenkoper dan ook he-le-maal NIETS voor.
Advertentie