Burgemeesters boos over vergunning gasboringen
Het kabinet heeft een vergunning afgegeven voor gasboringen in de Noordzee. Boze burgemeesters op de Wadden overwegen nu vervolgstappen.
De burgemeesters van de Waddeneilanden beraden zich op vervolgstappen nu het kabinet een vergunning heeft afgegeven voor gasboringen in de Noordzee. Dat zegt burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog. ‘Er is geen steun voor deze boringen’, legt zij uit. ‘Wij zijn hier mordicus op tegen.’
Vergunning
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) kondigde woensdag aan akkoord te hebben gegeven om te boren naar een nieuw gasveld in de Noordzee. Dat gaat samen met Duitsland gebeuren, op zo'n 19 kilometer boven Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum. Vanaf eind 2024 wordt volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het eerste gas geproduceerd. In Duitsland wordt nog op een vergunning gewacht. ‘De Nederlandse regering was al langer bereid om deze vergunningen te verlenen’, schrijft Vijlbrief aan de Tweede Kamer. ‘De Duitse deelstaat Nedersaksen was dat in eerste instantie niet, maar heeft als gevolg van de oorlog in Oekraïne nu een andere afweging gemaakt.’ Er komt een pijpleiding om het gas naar het land te vervoeren. De elektriciteit op het booreiland komt van een Duits windpark in de buurt.
Grote zorgen
Gaswinning in de Noordzee staat in het coalitieakkoord, maar is niet onomstreden: burgemeesters van Waddeneilanden uitten begin dit jaar hun grote zorgen over de plannen. Zij vrezen dat de winning schade kan toebrengen aan ‘unieke natuurgebieden’ en gevolgen zal hebben voor de bewoners van de eilanden. Vijlbrief wijst op uitgebreid onderzoek naar de milieueffecten, waaruit blijkt dat aan alle vereiste voorwaarden wordt voldaan. De bewindsman erkent dat er zorgen blijven. Daarom zijn er enkele aanpassingen doorgevoerd: het booreiland wordt verlaagd, zodat het minder opvalt vanaf Schiermonnikoog.
Hernieuwbare energie
Van Gent is daar niet door gerustgesteld. ‘Dat is allemaal leuk en aardig, maar het lost de fundamentele problemen niet op’, aldus de burgemeester, die zegt woensdag door de staatssecretaris te zijn gebeld over de boringen. ‘De kwetsbaarheid van het gebied neemt toe. Er wordt mogelijk voor heel veel jaren gas gewonnen, terwijl wij oproepen over te stappen naar hernieuwbare energie en in de toekomst te investeren in plaats van in het verleden.’
Discussie
Van Gent zegt te hopen dat in de politiek en ook maatschappelijk een discussie op gang komt over de gasboringen. Volgens haar zijn er eerder al bezwaarschriften ingediend die nog niet zijn afgehandeld en is er ook contact met de Duitse eilanden, waarvan een aantal begin dit jaar een brandbrief aan Den Haag tegen de gaswinning ondertekende. ‘Het laatste woord is hier nog niet over gesproken. We zullen dit niet zomaar accepteren en gaan kijken wat de mogelijkheden zijn om dit tegen te houden.’ (ANP)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.