Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Waterschapsverkiezingen wéér op andere manier

De waterschapsverkiezingen gaan alweer op de schop. Na de slechte opkomst afgelopen november wordt gekeken of indirecte verkiezingen mogelijk zijn. Dan zouden gemeenteraden of de Provinciale Staten de waterschapsbesturen kiezen en komt de burger er niet meer aan te pas. Een andere optie is de verkiezingen gelijktijdig te houden met die voor de gemeenten of de provincies.

22 juni 2009

Oudste bestuursorgaan
Dat kondigde staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) vrijdag aan, mede namens haar collega Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken). Volgens Huizinga verdienen de waterschappen, het oudste bestuursorgaan van Nederland, een stevig democratisch draagvlak.

Traditioneel laag
De opkomst bij de waterschapsverkiezingen is traditioneel laag. Afgelopen keer konden kiezers ook op politieke partijen stemmen en kon overal in het land tegelijk worden gestemd. Niettemin liet de kiezer het afweten. De opkomst lag gemiddeld op 24 procent. Bovendien bleken veel van de schriftelijk uitgebrachte stemformulieren ongeldig, omdat mensen bijvoorbeeld hun geboortejaar niet hadden ingevuld.

Sterkere band met kiezer
Het nieuwe verkiezingsstelsel bestaat sinds 2007, toen de Wet Modernisering Waterschapsbestel in werking trad. Dat hield ook in dat het belastingstelsel werd vereenvoudigd en de samenstelling van het bestuur werd veranderd. Het moest een transparanter stelsel opleveren en een sterkere band tussen kiezer en kandidaten.

Pas in 2016

Uit evaluaties naar de effecten van de nieuwe wet blijkt dat bij alle waterschappen rechtmatige verkiezingen plaatsvonden, aldus Huizinga. Ook de zetelverdeling en de samenstelling van de besturen is zoals verwacht veranderd. Er is volgens haar geen aanleiding om het nieuwe belastingsysteem te veranderen. Huizinga betrekt bij het onderzoek ook de Unie van Waterschappen, de gezamenlijke provincies IPO, LTO en de Kamers van Koophandel. De volgende waterschapsverkiezingen in 2012 blijven nog hetzelfde, omdat de verandering van het systeem niet mogelijk is voor die tijd.

Lees alles over de waterschappen in het Dossier Waterschapsverkiezingen 

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

bianca fluit / raadsadviseur/tevens verkiesbaar
Ik hoop dan wel dat het de kiezer makkelijker wordt gemaakt om te stemmen. Nu is het omslachtig met het invullen van een lijst en nummer (ipv naam), het gebruiken van het goede, gepersonaliseerde formulier (terwijl mensen de enveloppe al vaak weggegooid hebben) en het invullen van geboortejaar. Mensen die willen frauderen door het formulier van een ander te gebruiken kunnen dat toch wel maar mensen er minder van snappen maar toch willen stemmen gaan de fout in.
Gertjan van Wijk / oud burgemeester
Waterschappen onderbrengen bij de provincies.
Provincies afschaffen is niet de optie, maar duidelijk minder en beter vastgelegde taken toedelen.
De grensoverschrijdende problemen heb je natuurlijk , helaas, ook bij de provinciegrens.
Ook voor de coördinerende taak van de provincie in het kader van de rampenbestrijding is dit een zinvolle plaats voor de waterschappen.
Paul van den Eijnden / VVD Fractievoorzitter Schieland en de Krimpenerwaard
Typisch dat de minister wel de LTO en de Kamer van Koophandels betrekt bij haar onderzoek en niet de andere deelnemeres aan de waterschapsverkiezingen zoals bijvoorbeeld Water Natuurlijk. Ook deze partij is niet vertegenwoordigd als zodanig in de Kamer.
Gert Jan Binkhorst / Beleidsadviseur Verkeer
De manier van stemmen voor de Waterschapsverkiezingen vond ik veel te ingewikkeld. Het resultaat was er dan ook naar. Maar om dan maar weer te besluiten dat er indirect gekozen wordt...
Ik pleit voor samenvoegen met de gemeenteraadsverkiezingen.
Advertentie