Waterschappen investeren 100 miljoen extra in klimaat
Waterschappen investeren de komende vier jaar jaarlijks zo'n 100 miljoen euro extra om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Dat meldt de Unie van Waterschappen (UvW) vandaag.
Waterschappen investeren de komende vier jaar jaarlijks zo'n 100 miljoen euro extra om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Dat meldt de Unie van Waterschappen (UvW) vandaag.
6 miljard euro
De 21 waterschappen zullen in de periode 2019-2022 jaarlijks 1,5 miljard euro investeren – in totaal dus 6 miljard - en dat is jaarlijks 100 miljoen euro meer dan wat de UvW vorig jaar becijferde voor de periode 2018-2021. Alle waterschappen hebben de afgelopen weken hun belastingberichten verstuurd en elk jaar bericht de UvW rond deze tijd hierover.
Oproep aan kiezers
Dit jaar komt het bericht over de kosten en investeringen echter wel in aanloop naar de waterschapsverkiezingen. Het UvW roept daarom ook de kiezers op, vertelt een woordvoerder: ‘Je kunt door te stemmen invloed uitoefenen op de tarieven. Met jouw stem kun je zeggen: ik wil dat waterschappen zich bij hun kerntaken houden, of juist dat ze meer doen.’
Verbeteren van de situatie
De investeringen zijn voor een groot deel voor het watersysteembeheer (met name het voorkomen van wateroverlast) en voor het zuiveren van rioolwater, wat geschikt is om duurzame energie op te wekken. ‘Waterschappen willen bijdragen aan het verbeteren van de situatie’, voegt de woordvoerder toe, ‘dus zijn er ook investeringen in het energiezuiniger maken van installaties en in het plaatsen van zonnepanelen en windmolens.’
Gezinnen
De UvW becijferde ook wat gezinnen van de kostenstijging merken. ‘Een gezin van vier personen met een eigen woning van 200.000 euro betaalt dit jaar gemiddeld 327 euro aan waterschapsbelasting’, schrijft de unie. Dat is een gemiddelde stijging van 2,1 procent, iets lager dan het inflatieniveau van 2,4 procent. In totaal halen de waterschappen dit jaar 2,9 miljard euro op.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het was beter de veroorzakers aan te pakken zoals het spuiten met al dat landbouwgif. Kost niets en levert veel meer op.
Met andere woorden, wat ik mis is de informatie of het hier om kerntaken gaat.