Waterschappen: extremen dichter bij elkaar
Van water sparen naar water wegpompen. Dat overkwam de waterschappen van ons land afgelopen tijd, waarbij het weer van extreem droog naar extreem nat omsloeg. ‘Maar we zijn er inmiddels aan gewend, de extremen liggen steeds dichter bij elkaar’.
Even ging het bijna mis: bij Berkel en Rodenrijs moest vorige week na hevige regenval een noodreparatie worden uitgevoerd, om te voorkomen dat er een dijk zou doorbreken. ‘Het hoogheemraadschap was er echter op tijd bij, we zijn dezer dagen extra alert, dat spreekt voor zich’, aldus woordvoerster Judith de Jong van de Unie van Waterschappen.
‘Gezond spannend’
Ze wil niet van een ‘nachtmerrie’ scenario spreken, maar ‘gezond spannend ‘ is het voor de waterschappen altijd wel, als het weer van extreem droog naar extreem nat overslaat. En dat is wat er de afgelopen tijd gebeurde: vorige week was er op veel plekken in het land nog officieel een watertekort, nu valt de regen bij bakken uit de hemel en wordt al gespeculeerd op de natste maand juli ooit.
Kelders vol
Toch viel de overlast volgens de waterschappen tot nu toe nog mee . Er liepen bij al te hevige stortbuien kelders vol water en er stond water op straat, maar tot ernstige schade kwam het niet. Ernstige vervuiling door overlopende riolen deed zich voor zover bij de Unie bekend niet voor, de dijken hebben het allemaal gehouden. En dat is niet zo vanzelfsprekend als de Nederlander wel eens denkt. Juist na grote droogte zijn veendijken soms verzwakt. Dan kan een hevige bui een veiligheidsrisico opleveren’.
Overloop polders vol
Mede dankzij nauw contact met het KNMI zagen de waterschappen het natte weer van te voren aankomen en konden zij zich voorbereiden op de omslag. ‘We hadden juist een hoog peil gespaard om de droogte door te komen, dus dat moesten we snel verlagen om ruimte te maken voor het regenwater dat er aan kwam. Verder zijn er een paar overloop-polders vol water gezet. Deze gebieden zijn daar speciaal voor aangewezen om te voorkomen dat het water ongecontroleerd het land in loopt,’ aldus De Jong.
Ervaring met klimaatverandering
Belangrijk is dat de waterschappen inmiddels ervaring hebben opgedaan met hevige buien na droogte. Vorige zomer was ook droog, terwijl augustus hevige regenval kende. ‘Door de klimaatverandering liggen de extremen steeds dichter bij elkaar’, stelt de woordvoerster vast.
Augustus weer droog
Om zich te wapenen tegen deze uitersten zal Nederland het water meer in de ruimtelijke inrichting moeten meewegen. Waterberging zal meer ruimte vragen, als het nat is om de regen op te vangen, als het te droog is om het water in op te sparen.
Droogte
Volgens De Jong kijken de waterschappen nu al weer vooruit naar de volgende droge periode: ‘voor augustus wordt veel zon en weinig regen voorspelt, voor je het weet moeten we weer water sparen in plaats van wegpompen’.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een beetje aandacht voor de mensen die dat dag in dag uit doen vind ik wel op zn plaats. Niet zeuren, gewoon doen wat er gedaan moet worden