Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Water wordt niet meer schoner

De waterkwaliteit verbetert nauwelijks. Er zitten nog te veel meststoffen, zware metalen en bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater, melden de waterschappen.

03 juli 2009

De kwaliteitsverbetering van het Nederlandse regionale oppervlaktewater stagneert. Dat blijkt uit het rapport Waterschapspeil 2009 van de waterschappen. ‘De afgelopen jaren zijn geen grote verbeteringen van de chemische waterkwaliteit meer gerealiseerd’, schrijft de Unie van Waterschappen. Het is voor het eerst dat de waterschappen hun prestaties met een onderlinge vergelijking zichtbaar maken. Het rapport is dinsdag in Den Haag aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat.

 

De stagnerende waterkwaliteit wordt vooral veroorzaakt door de aanhoudende uitspoeling van meststoffen als nitraat en fosfaat alsmede bestrijdingsmiddelen uit de landbouw en afspoeling van zware metalen van wegen en bebouwd gebied. Ook de neerslag van gassen en kerosine van vliegverkeer worden als oorzaak genoemd.

 

Uit het rapport blijkt dat ruim een derde van de 26 waterschappen voldoet aan de grenswaarde voor fosfaat, slechts een derde haalt de toelaatbare waarde voor nitraat en 12 waterschappen zijn in staat de norm voor koper te halen. Gemeten is de chemische samenstelling van het water in 2007.

 

Opmerkelijk is dat waterschap Hoogheemraadschap Rijnland geen cijfers heeft geleverd vanwege een reorganisatie. De Unie van Waterschappen is niet bevreesd dat Nederland straks in de problemen komt met de strikte voorwaarden die de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) stelt voor de chemische samenstelling van water. De KRW kijkt naar de kwaliteit van het water op een groter schaalniveau dan het beheergebied van een waterschap, aldus de Unie. Dan is het beeld mogelijk iets gunstiger doordat lokale hoge concentraties dan kunnen worden gemiddeld.

 

Strenger

 

Als de lokale en regionale kwaliteit van het water echter omhoog moet, dan is een strikter landelijk beleid nodig. ‘We hebben als waterschappen slechts beperkte middelen’, zegt woordvoerder Heeres van de waterschappen. ‘Wij hebben nu niet de bevoegdheid om een schadelijk bestrijdingsmiddel te verbieden. De landelijke politiek gaat over een eventueel strenger landbouwbeleid.’

 

Ad Koppejan, waterwoordvoerder van het CDA in de Tweede Kamer reageert: ‘We hebben een nationaal waterplan, en ter voorbereiding van de KRW werken waterschappen samen met gemeenten en provincies aan zogeheten stroomgebiedbeheersplannen. Die worden later dit jaar definitief vastgesteld. We houden wel degelijk ambities, want deze plannen moeten uiteindelijk vruchten gaan afwerpen. Misschien stagneert de waterkwaliteit nu tijdelijk. Laten we echter ook onze zegeningen tellen en niet vergeten dat er weer zalm zwemt in de Rijn, op veel plaatsen het fosfaat drastisch is teruggedrongen en dat er op meer plaatsen kan worden gezwommen.’

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie