Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Onderhoudsplannen VvE’s voldoen niet aan eisen

Vooral kleine VvE’s houden zich niet aan de wettelijke voorschriften en hebben minder vaak een onderhoudsplan.

04 september 2024
ANP Amsterdam Appartementen
ANP/Hollandse Hoogte/Harold Versteeg

Veel VvE’s hebben wel een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en een reservefonds, maar vaak voldoen die niet aan de wettelijke eisen. Dat blijkt uit een wetsevaluatie van de Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars die Atlas Research, in opdracht van het WODC, heeft uitgevoerd.

Financieel Adviseur

JS Consultancy in opdracht van de gemeente Beverwijk
Financieel Adviseur

Accountmanager Sociaal Domein

KWIZ
Accountmanager Sociaal Domein

18 procent

Van de totale woningvoorraad valt ongeveer 18 procent onder een VvE. Dat zijn ongeveer 135 duizend VvE’s met in totaal bijna 1,4 miljoen woningen. Sinds 2018 is de Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars in werking, met als doel om te stimuleren dat VvE’s jaarlijks een minimumbedrag reserveren voor groot onderhoud en dat ze overgaan tot verdere verduurzaming van het gebouw.

MJOP

De wet geeft VvE’s twee opties om daaraan te voldoen. Zo mogen ze een MJOP opstellen waarin alle plannen voor de komende jaren staan beschreven, of mogen ze elk jaar minimaal 0,5 procent van de herbouwwaarde van het VvE-gebouw reserveren. Niet sparen mag alleen wanneer tachtig procent van de eigenaren ermee akkoord gaat om dat via het splitsingsreglement af te spreken, en er sprake is van een bankgarantie.

Te kleine reserveringen

Er waren signalen dat VvE’s onvoldoende geld reserveren voor onderhoud en verduurzaming. Het onderzoek in opdracht van het WODC is bedoeld om te evalueren of de nieuwe wet verandering heeft gebracht, en om te kijken of het wenselijk zou zijn een verplicht duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) in te voeren. Daarnaast is in de Wet de mogelijkheid verduidelijkt dat VvE’s een geldlening kunnen aangaan, met als doel het bekostigen van onderhoud of verduurzaming. Daarom keek Atlas Research ook of er sinds het invoeren van de wet meer leningen zijn verstrekt aan VvE’s.

Resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de VvE’s een MJOP heeft, maar dat dit aantal wel sterk afhankelijk is van het aantal leden dat de VvE telt. Zo ook als het gaat om een reservefonds. Van de ondervraagde VvE’s beschikt 84 procent over een reservefonds voor regulier groot onderhoud, maar kleine VvE’s hebben maar in de helft van de gevallen zo’n reserve. Wat betreft de leningen blijkt dat dit aantal maar beperkt toeneemt en dat maar een beperkt aantal VvE's aangeeft een lening te willen in de toekomst.

Wettelijke eisen

Atlas Research constateert ook dat een groot deel van de onderhoudsplannen niet voldoet aan de huidige eisen van een MJOP. Ook dat is vooral bij kleine VvE’s het geval. Een belangrijke constatering is dat vaak maar een deel van de kosten wordt begroot, waardoor er niet genoeg geld in kas is. ‘Denk aan het wel begroten voor het vervangen van een lift, maar niet voor het toekomstige onderhoud van die nieuwe lift.’ Er wordt daarnaast weinig rekening gehouden met onvoorziene kosten of stijgende kosten.

Aanbevelingen

Volgens de experts en stakeholders die deelnamen aan het onderzoek zijn er meer vormvereisten nodig. Zij bevelen aan om een standaardmodel of checklist te ontwikkelen waarmee VvE’s hun MJOP kunnen opstellen. Voor een aparte wettelijke verplichting om een DMJOP op te stellen voelen respondenten weinig. Liever zien ze meer aandacht voor de vormvereisten van het MJOP, waarin ook maatregelen om te verduurzamen kunnen worden opgenomen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie