Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

VNG: aanpak binnensteden moet anders

De Impulsaanpak winkelgebieden is te beperkt van omvang en te ingewikkeld om stadscentra vlot te trekken.

17 april 2023
Hilversum
Het centrum van HilversumShutterstock

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is een ‘gecoördineerde ruimtelijk-economische aanpak nodig’ om verdere verschraling van het voorzieningenniveau in dorpen en steden te vermijden. Dat schrijft de VNG in de aanloop naar een Kamerdebat op 19 april over ‘ondernemen en bedrijfsfinanciering’.

Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

JS Consultancy
Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

Coördinator Planning en Managementinformatie S12

JS Consultancy
Coördinator Planning en Managementinformatie S12

Worstelen

De VNG ziet dat ondernemers worstelen met de gevolgen van de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie. Dat zorgt voor ‘een stapeling van problematiek voor ondernemers die essentieel zijn voor de leefbaarheid en vitaliteit van onze dorpen en steden.’ In gemeenten waar de leefbaarheid en vitaliteit van hun centra onder druk staat, speelt dit probleem extra op.

Negen gemeenten

Om die problemen te lijf te gaan, werd door het ministerie van Economische Zaken de Impulsaanpak winkelgebieden in het leven geroepen, verdeeld over vier rondes waarin steeds 22 miljoen euro beschikbaar is. Vorige maand nog kregen negen gemeenten (Beekdaelen, Dordrecht, Heerenveen, Nissewaard, Noardeast-Fryslân, Oldenzaal, Rijswijk, Tilburg en Uithoorn) in de tweede ronde in totaal 18 ruim miljoen euro toebedeeld. Vier gemeentelijke aanvragen werden afgewezen.

Vereenvoudiging

Volgens de VNG geven ‘zowel kleinere als grotere gemeenten aan dat de regeling te ingewikkeld is waardoor veel gemeenten afzien van het indienen van een aanvraag terwijl zij hier wel voor in aanmerking zouden komen’.  De vereniging wil daarom een vereenvoudiging van de regeling of meer ondersteuning bij het indienen vanuit het rijk.

Triple helix

Verder sluit de VNG zich aan bij een pleidooi vanuit het midden- en kleinbedrijf voor meer structuur, samenhang en samenwerking. In de visie van de VNG moeten triple helix-partijen (overheid, onderwijs, onderneming) in de diverse regio’s de ruimte krijgen om via pilots nieuwe structuren en  nieuwe samenwerkingen te onderzoeken. Dit  om MKB-ondernemers voldoende concurrerend te laten zijn ‘in de klimaatneutrale, inclusieve en digitale samenleving van morgen’.  

Later deze week verschijnt de special De Nieuwe Binnenstad van Binnenlands Bestuur.  

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Bovenal moet men kijken naar de oorzaken van het verval van winkelgebieden. Dat is het gebrek aan “level playing field” tussen fysiek en online winkelen. Zonder de massale import van slaven uit midden Europa door bedrijven als Amazon, die alleen minimumloon bieden en geen pensioenregeling, zonder de Post NL’s met al die onderaannemers, was het niet zo ver gekomen. Fysieke winkels zijn erdoor overdonderd. Jammer dat onze regering het zover heeft laten komen. En dan moet de belastingbetaler nu opdraaien voor de kosten van sanering van dit soort gebieden? Terwijl Jeff Bezos naar de maan vliegt, stinkend rijk door uitbuiting?
Advertentie