Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Verdeeldheid over aanpak verwarmde terrassen

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) gaat gemeenten nadrukkelijk aansporen om maatregelen te nemen tegen verwarmde terassen. Dat kost volgens haar te veel energie. Zutphen wil graag meewerken, Utrecht wil eerst eens spreken met horecaondernemers en Amsterdam gaat voorlopig gewoon door met de proef voor terrasverwarming.

31 maart 2008

Minister Cramer deed haar uitspraken in de Tweede Kamer. Zij pleit voor minder energieverbruik en daar passen terrasverwarmers niet in. Zij wil onderzoeken of gemeenten terrasverwarming ook kunnen verbieden. Intussen hoopt ze dat gemeenten en horeca gaan praten over terugdringing ervan.

 

De kwestie leeft, zeker met het oog op het aanstaand rookverbod per 1 juli 2008. De minister wordt met haar oproep tegen terrasverwarmers gesteund door de linkse partijen in de Tweede Kamer. GroenLinks-kamerlid Wijnand Duyvendak denkt wel dat een verbod mogelijk is.

 

Zutphen staat te trappelen. Eerder heeft de gemeente al aangegeven dat ze terrasverwarming eigenlijk niet vindt passen bij de wens een klimaatneutrale gemeente te zijn. ‘Maar ik heb er hier wel eentje gezien. Ik zag een horecagelegenheid die mensen welkom heette op het verwarmd terras. Bij ons is dit beleid nog niet vastgesteld en moet het ook nog nader worden uitgewerkt. Wij willen ons graag bij de oproep van de minister aansluiten en dat betekent dat we er beleid van gaan maken’, zegt wethouder Adriaan van Oosten (milieu).

 

Amsterdam heeft een proef lopen met verwarmde terrassen op en rond het Leidsche en Rembrandtplein. Die proef duurt in ieder geval nog tot eind mei. Utrecht heeft zich eerder al uitgesproken over terrasverwarming en blijft op het standpunt staan dat het de verantwoordelijkheid van de ondernemers is. ‘Wij kijken met belangstelling uit naar ideeën die de minister heeft over maatregelen tegen verwarmde terrassen. Wij zullen hierover vervolgens in overleg gaan met de horeca-ondernemers’, zegt Annemieke Vermeulen, woordvoerder van de gemeente Utrecht. Voor de CO2-uitstoot zou volgens de gemeente niet alleen naar horeca gekeken moeten worden, maar ook naar bijvoorbeeld verwarmde ingangen van winkels en verwarming in stadions. Utrecht overlegt nog met de horeca over het beperken van mogelijke overlast van de verwarmde terrassen en veel rokende mensen op straat.

 

Ton Wurtz van de Stichting Rokersbelangen heeft geen goed woord over voor de beslissing van de minister: ‘Dit is te gek voor woorden, eerst worden rokers naar buiten verbannen en vervolgens moeten ze daar in de kou staan. Wat is de volgende stap, het gebruik van airconditioning in de auto verbieden? Dit is echt weer symboolpolitiek, een regelrechte druppel op een gloeiende plaat’.

 

Anthony van der Klis van Horeca Nederland noemt het een proefballon van de minister en hij verwacht niet dat de Tweede Kamer daarmee instemt.

 

Zie ook:
'Straatbeeld verloedert door rookverbod horeca' (31/12/2007)
Warme terrassen hot issue in Utrecht (15/11/2007)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie