Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincies scherpen wolvencompensatie aan

In de conceptversie van het provinciale Wolvenplan 2024 krijgen gedupeerde schapenhouders te maken met strengere regels voor compensatie.

29 november 2024
Wolf
Shutterstock

De wolf komt op steeds grotere schaal in Nederland voor. Daarom mag van veehouders worden verwacht dat zij hun schapen beter beveiligen. Wie in een zogenaamd ‘wolvengebied’ zetelt en met schade door wolven te maken krijgt, moet aantonen zelf voldoende maatregelen te hebben genomen voordat de schade aan gedode dieren wordt vergoed. Dat staat in het uitgelekte concept Wolvenplan van de provincies.

Omgevingsmanager Programma Natura 2000

Provincie Overijssel
Omgevingsmanager Programma Natura 2000

Directeur Regionale Inkooporganisatie Groninger Gemeenten

Gemeente Groningen
Directeur Regionale Inkooporganisatie Groninger Gemeenten

Alle provincies

Het aantal wolven in Nederland stijgt steeds sneller. Sinds 2014 zijn er in totaal 90 wolven geïdentificeerd, waarvan 56 in de laatste drie jaar. Ook het spreidingsgebied breidt zich uit. Behalve Noord- en Zuid-Holland hebben inmiddels alle provincies met schade door wolven te maken, en ook die twee provincies vormen potentieel leefgebied. ‘Op termijn komen wolven naar verwachting voor in alle provincies in Nederland’, staat in het plan.

Draagvlak

De meeste meldingen van wolvenschade deden zich tot 2024 voor in Drenthe (214). Op enige afstand volgen Noord-Brabant (166), Gelderland (94) en Overijssel (78). In Flevoland, Utrecht en Zeeland ging het toen nog om incidentele gevallen. Het draagvlak voor de wolf neemt mede door de publiciteit over die schadegevallen inmiddels weer af: vorig jaar was 42 procent van de Nederlanders positief op de vraag of de wolf thuishoort in Nederland. In 2020 was dat nog 52 procent, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van LNV (nu LVVN).

Dertig jaar

Volgens het Wolvenplan zal ‘de beleving en omgang met wolven op de langere termijn veranderen’. In de toekomst leven we volgens het rapport ‘vele ervaringen rijker op een passende manier samen: burgers en overheden zijn bekend met de grenzen van het samenleven met de wolf in Nederland én er is balans in de omgang tussen wolven, mensen en dieren.’ Naar verwachting zal de groei van het aantal wolven zich pas over een jaar of dertig stabiliseren.
 

‘De algemene regel is dat wanneer schade redelijkerwijs te voorkomen is, een tegemoetkoming in de schade niet voor de hand ligt’

Trendbreuk

Een (al eerder aangekondigde) trendbreuk in dit nieuwe wolvenplan is dat door wolven aangerichte schade niet automatisch meer volledig wordt vergoed. ‘Dierhouders zijn wettelijk verantwoordelijk voor het nemen van preventieve maatregelen om hun dieren te beschermen tegen mogelijke roofdieren’, staat in het plan. ‘De algemene regel is dat wanneer schade redelijkerwijs te voorkomen is, een tegemoetkoming in de schade niet voor de hand ligt.’ Dit geldt overigens alleen voor door provincies nog aan te wijzen ‘wolvengebieden’, waarbinnen wolven vaak worden waargenomen of inmiddels permanent voorkomen.

Interventierichtlijnen

Daarnaast wordt in het Wolvenplan 2024 een aantal ‘interventierichtlijnen’ uitgewerkt in geval van contact tussen wolf en mens, wolf en hond, wolf en vee en bij een aangetroffen gewonde of dode wolf. De richtlijnen duiden de juridische en beleidsmatige kaders die in het Wolvenplan uiteen zijn gezet en zijn bedoeld als hulpmiddel voor bestuurders als zich in hun gemeente een probleemsituatie met een wolf voordoet.

Kritisch

Schapenhouders hebben zich inmiddels al kritisch over het conceptplan uitgelaten, meldt de NOS. Zij vinden onder meer de definitie van een 'probleemwolf' in het conceptplan te vaag. Het Wolvenplan is uitgewerkt door een werkgroep van het Interprovinciaal Overleg (Ipo) en wordt nog in de individuele provincies besproken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie