Venlo bouwt recyclebaar stadhuis
Van Wieg tot Wieg: het ene product geldt bij afbraak als grondstof voor het andere. Dat is de leidende gedachte achter de bouw van het nieuwe stadhuis dat de gemeente Venlo komende jaren zal laten bouwen. Het gebouw is zo ontworpen dat het na afbraak zo veel mogelijk kan worden gerecycled.
Nu is de gemeente Venlo dat ook aan haar stand verplicht: in samenwerking met het regiobestuur, de kamer van koophandel en andere betrokken organen profileert Venlo zich als eerste regio in de wereld waar het Cradle tot Cradle principe zoveel mogelijk in de praktijk wordt gebracht. Filosofie daarbij is dat ontwerpers van een product al op de tekentafel rekening houden met het gegeven dat het ooit zal worden afgebroken. Door materiaalgebruik en constructie al tijdens de bouw goed te kiezen, blijft er na ontmanteling geen afval maar een berg grondstoffen voor nieuwe producten over.
Gezonde bouwmaterialen
Met het nieuwe stadhuis wil Venlo haar ambities onderstrepen om tot de meest duurzame gebieden ter wereld te gaan behoren. Volgens een woordvoerder is het gebouw nog niet helemaal recyclebaar,want zover is de techniek nog niet. ‘Maar binnen de grenzen van de mogelijkheden zoeken we de rand op van wat kan, ook wat duurzaamheid betreft’. Zo worden er zoveel mogelijk ‘gezonde bouwmaterialen’ gebruikt, die later opnieuw in ‘biologische of industriële kunnen worden toegepast.
Zonneschoorstenen
Meest in het oog springend is de groene, met planten bedekte gevel van het gebouw. De gemeente spreekt van de grootste luchtzuiverende gevel van Europa. Verder slaat het gebouw in de zomer overtollige warmte op in de grond, die er in de winter weer wordt uitgehaald voor de verwarming. Ook de parkeergarage wordt gebruikt als buffer voor koude en warme lucht. Zonneschoorstenen en een kas voor het telen van groente op het dak maken het gebouw volgens de gemeente in zijn duurzaamheid compleet.
Dienstbaarheid ook belangrijk
Uiteraard geldt bij het ontwerp niet alleen de Cradle to Cradle gedachte, zo benadrukt de woordvoerder: "de gemeente moet er natuurlijk wel zijn dienstverlening optimaal in kunnen uitoefenen. Het ontwerp omvat 13.500 vierkante meter kantoor, een publiekshal met expositieruimte. Deze biedt uitzicht over de Maas en de uiterwaarden. Het gebouw kost 46 miljoen. De meerkosten voor het wieg tot wieg concept zijn niet precies bekend.“
Projectleider Michel Weijers noemt het bedrag ‘een gemiddelde investering, vergeleken met andere steden. Maar door de hoge mate van duurzaamheid besparen we de komende decennia veel geld op bijvoorbeeld energie en toekomstige aanpassingen aan het gebouw”,
Zomer 2011 moet er een definitief ontwerp liggen, waarna de bouw kan starten in 2012.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.