Verzet tegen woningbouw in beschermd Noord-Holland
Noord-Holland ontving ruim elfhonderd zienswijzen op haar plannen om te bouwen in beschermd gebied. Toch wil de provincie doorzetten.
De provincie Noord-Holland ondervindt veel protest bij haar voornemen om de bouw van 25 woningen toe te staan in beschermd landschap. De provincie ontving er in totaal 1.161 zienswijzen over. De overgrote meerderheid daarvan pleit ervoor de huidige regels te handhaven, uit vrees voor aantasting van onder meer oude dorpsgezichten en ‘aardkundige monumenten’.
Leefbaarheid
Volgens de provincie draagt versoepeling van de regels bij ‘aan het behoud of versterking van de leefbaarheid, vitaliteit of het voorzieningenniveau van de kern of het dorpslint’. Noord-Holland verwacht dat woningbouw de doorstroming op de lokale woningmarkt bevordert of specifieke doelgroepen in de dorpen een plek geeft, zoals gezinnen met jonge kinderen, jongeren of ouderen. Ook dragen de 25 extra woningen bij aan onder meer het verenigingsleven, het onderwijs en het winkelaanbod.
Doorbroken
Organisaties als Natuurmonumenten en Landschap Noord-Holland trekken die argumentatie in twijfel. ‘In Noord-Holland zijn nog een aantal kleine historische kernen aanwezig, waarin enkele tientallen woningen op een harmonische wijze in het landschap aanwezig zijn’, schrijft Landschap Noord-Holland. ‘Voorbeelden hiervan zijn Holysloot bij Amsterdam, Driehuizen bij Alkmaar of Stroe op Wieringen. Een ‘straatje erbij’ in de vorm van 25 woningen is in de praktijk een zeer grote uitbreiding van deze kernen, waarbij historische patronen worden doorbroken. Ook na de nieuwbouw blijft het aantal inwoners te klein voor voorzieningen als een school of winkel.’
Maatwerk
De tegenstanders bepleiten in plaats van de generieke maatregel die de provincie wil inzetten voor maatwerk op gemeenteniveau. De gemeenten die willen uitbreiden dienen ‘actief aan te tonen dat woningbouw noodzakelijk is’ en moeten ‘aantoonbaar een participatieproces met de bewoners doorlopen’. Daarnaast verzen ze dat ‘provinciale aardkundige monumenten’ worden aangetast. ‘Het gaat hierbij om unieke geologische en morfologische processen in het landschap zoals duinen, de stuwwal van Wieringen, of oude restanten van rivieren.’
Provinciale Staten hakken er maandag 16 december de knoop over door.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.