Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

150 voetbalvelden aan oude gebouwen slopen

Ruimte voor Ruimte waarbij oude panden gesloopt worden ten faveure van bouwkavels is een groot succes.

16 november 2012

De Ruimte voor Ruimte regeling van de provincie Noord-Holland slaat aan. Na één jaar zijn er al voor ruim 150 voetbalvelden aan sloopplannen ingediend. ‘De aanvragen stromen binnen.’

Bouwkavel verkopen
De regeling is bedoeld als stimulans om oude, storende bebouwing te slopen en zo een mooier landschap te krijgen. Het gaat met name om oude schuren, loodsen of glastuinbouwkassen. De kosten voor de sloop kunnen terugverdiend worden door een bouwkavel te verkopen op het leeggekomen terrein. Eventueel kan ook op een andere plek een bouwkavel verkocht worden.


Partijen bij elkaar
De aanvragen worden beoordeeld door de provincie, maar de regie van de projecten ligt bij de gemeenten. ‘Daar komen particulieren of bedrijven die willen slopen, maar bijvoorbeeld ook de projectontwikkelaar die wil bouwen’, aldus woordvoerder Caroline Coolen. ‘De gemeente brengt de partijen bij elkaar.’


Nieuwe regels
Het project bestaat al langer, maar vorig jaar werden de regels aangepast zodat het eenvoudiger werd. Ook werd er in de nieuwe regels veel meer ruimte voor het bouwen op de slooplocatie gegeven. De aanpassingen lijken te werken, want het aantal aanvragen voor sloop is enorm. Uit het rapport Ruimte voor Ruimte dat de provincie opstelde, blijkt dat voor ruim 330 duizend aan aanvragen voor het slopen van gebouwen en kassen is ingediend. De meeste aanvragen hebben betrekking op het slopen van voormalige glastuinbouwkassen.

Mooie landelijke kavels
In een tijd waar gemeenten te maken hebben met problemen met de grondexploitatie, bouwprojecten verkleind of uitgesteld worden en de verkoop van huizen dramatisch gedaald is, is het maar de vraag of al die kavels verkocht kunnen worden. Willen gemeenten hier wel aan meewerken? ‘Het gaat hier vaak wel om mooie landelijke locaties met een prachtig uitzicht’, aldus Coolen. ‘En blijkbaar willen de gemeenten wel meewerken, want de aanvragen stromen binnen.’ Mocht na verloop van tijd de kavels toch niet verkocht worden dan kunnen gemeente en initiatiefnemer in overleg gaan om het bouwprogramma aan te passen mits één en ander blijft voldoen aan de eisen van Ruimte voor Ruimte.


Grootschaliger
De aanvragen lopen zo goed dat inmiddels gekeken wordt naar grootschaliger projecten. Zo worden de mogelijkheden verkend om een zestal glastuinbouwbedrijven te verplaatsen of saneren en de kassen te slopen. Op de vrijgemaakte ruimte zouden dan meerdere - ‘een stuk of tien, vijftien’ - woningen kunnen komen.

 
Afhakers 

Daadwerkelijk gesloopt en nieuw gebouwd is er nog niet. Maar de provincie verwacht dat het bij een groot deel van de aanvragen ook tot sloop zal komen. Voorgaande jaren kwam het nog voor dat initiatiefnemers of gemeenten om verschillende redenen afhaakten. Bijvoorbeeld omdat het traject te lang duurde, de uitkomsten onzeker waren of gemeenten te weinig kennis hadden om Ruimte voor ruimte goed toe te passen. Coolen: ‘Met de nieuwe regeling is ook bewust gekozen gemeenten een expertteam ter beschikking te stellen. Het grote voordeel is dat gemeenten en initiatiefnemers direct in het begin van het proces weten welke koers gevaren kan worden en wat de uitkomsten zijn. We verwachten dat er daarom aanzienlijk minder sprake is van ‘afhaken’.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie