Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Utrecht krijgt grootste autovrije stadswijk

De nieuwe wijk Merwede moet met zesduizend woningen de grootste autovrije wijk van Nederland worden.

ANP
25 februari 2025
Bouwwerkzaamheden aan het Merwedekanaal
Bouwwerkzaamheden aan het MerwedekanaalShutterstock

In Utrecht begint komende week de bouw van een nieuwe woonwijk. Merwede moet met zesduizend woningen de grootste autovrije wijk van Nederland worden. De wijk komt te liggen tussen het Merwedekanaal en Park Transwijk, aan de zuidwestkant van de stad en er kunnen naar schatting twaalfduizend mensen wonen. Het aanbod bestaat uit 1800 sociale huurwoningen, 1500 middenhuur en betaalbare koophuizen en 2700 vrije sector huur- en koopwoningen, aldus de gemeente.

Helft van de openbare ruimte groen

Ondanks de relatief beperkte oppervlakte van de wijk is meer dan de helft van de openbare ruimte, daken en binnentuinen groen, stelt de gemeente. Er komt ruimte voor veel verschillende planten en dieren, wateropvang en voorzieningen waarmee hittestress kan worden voorkomen. In de wijk komt ruimte voor 250 deelauto's, 21.500 fietsparkeerplekken in de gebouwen en twee logistieke hubs voor pakketjes. De parkeergarages komen aan de rand van de wijk te liggen. In de wijk komt hoogwaardig openbaar vervoer.

Omvangrijk bouwplan

Merwede maakt deel uit van een omvangrijk Utrechts bouwplan waarmee de stad vanaf 2030 zo'n 63.000 tot 77.000 woningen wil neerzetten.

Clustermanager Financien & Administratie

JS Consultancy
Clustermanager Financien & Administratie

Manager Bedrijfsvoering

Leeuwendaal in opdracht van Bibliotheek Rotterdam
Manager Bedrijfsvoering

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.M. van der Zanden
Omdat er zo veel schaarste is, kopen mensen alles wel.
Maar ik verwacht ze diep in hun hart toch liever een huis zouden hebben waar je met je eigen auto voor de deur mag komen.
We zullen zien........
Nico Bos
Zonder auto kom je tegenwoordig nergens meer, een ideale wijk dus voor mensen die hun huis nauwelijks meer uitkomen zoals gepensioneerden, bejaarden, werkelozen en aanhangers van het Utrechtse groen-links fenomeen die hier een groot deel van de nieuwe bewoners uitsluit van de samenleving omdat er geen stroom meer is om auto's op te laden :-).
Nico Bos
Feitelijk kan je hier weer spreken van politiek gedreven discriminatie en "exclusie" van de bevolking á la jaren 50 (Anthonieplein, Hooipoort, Houtplein)) I.p.v. hier windmolens neer te zetten om deze uitdijende gemeente Utrecht van extra energie te voorzien, zetten ze die turbines neer in het landelijk gebied van omliggende gemeentes. zie:
https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3181247/utrechtse-woonscholen-laten-nog-altijd-sporen-na-hulpverlening-was-vernederend
Advertentie