Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Utrecht kan doorgaan met aanwijzen windmolenlocaties

De provincie nam die stap omdat die gemeenten zelf onvoldoende concrete plannen hebben gemaakt om duurzame stroom te kunnen opwekken.

ANP
19 maart 2025
Windmolen

De provincie Utrecht kan het plan om plekken voor windturbines aan te wijzen in drie Utrechtse gemeenten verder uitwerken. Een motie waarin Gedeputeerde Staten werden opgeroepen dit besluit terug te draaien, kreeg in de Statenvergadering van woensdag onvoldoende steun. De motie was ingediend door de fracties van BBB, PVV, UtrechtNu!, Forum voor Democratie en 50PLUS.

Adviseur Participatie (32-36 uur)

Gemeente Oss
Adviseur Participatie (32-36 uur)

Beleidsmedewerker Wind

JS Consultancy
Beleidsmedewerker Wind

Gemeenten maken onvoldoende plannen

Begin januari maakte de provincie bekend dat ze via zogeheten projectbesluiten een plek voor windturbines gaat aanwijzen in de gemeente Stichtse Vecht en een locatie die op de grens ligt van de gemeenten Oudewater en Montfoort. De provincie heeft daartoe besloten, omdat die gemeenten zelf onvoldoende concrete plannen hebben gemaakt om duurzame stroom te kunnen opwekken.

Toenemende bestuurlijke spanningen

De indieners van de motie stelden dat ‘de huidige gang van zaken leidt tot toenemende bestuurlijke spanningen tussen de provincie en gemeenten en dat de samenwerking binnen de energietransitie onder druk komt te staan’. ‘Dit is onbehoorlijk bestuur’, zei BBB-Statenlid Monique van den Broek. BBB, PVV, UtrechtNu! Forum voor Democratie en 50PLUS vroegen de projectbesluiten terug te draaien en de drie gemeenten de ruimte te geven hun eigen energieplannen af te ronden. De SGP steunde de motie en sprak zich uit tegen het opleggen van plekken voor windturbines aan gemeenten. 'De provincie mag alleen een rol pakken als een gemeente daar zelf om vraagt.'

Opschorten vertraagt energietransitie

Een meerderheid van de Statenfracties liet echter weten niet te voelen voor de motie. CDA-Statenlid Marlies Welschen-Van den Hoek zei dat de projectbesluiten in lijn zijn met eerder gemaakte afspraken die democratisch zijn genomen. VVD-Statenlid Odile de Man stelde dat het opschorten van de besluiten het proces van de energietransitie kan vertragen. Wel toonde ze begrip voor bewoners die zich zorgen maken over de mogelijke gezondheidsrisico's door het plaatsen van windmolens. Ze vroeg Gedeputeerde Staten om bij de uitwerking van de plannen voor de grootschalige opwekking van windenergie de laatste wetenschappelijke inzichten mee te nemen die door het Rijk als leidend worden gezien. Gedeputeerde Huib van Essen (energietransitie) zegde toe dit te doen.

Eerder spraken de provincie en gemeenten in de Regionale Energie Strategieën (RES) af in 2030 2,4 terawattuur (TWh) aan zonne- en windenergie op te wekken. Om dat doel te kunnen bereiken, moeten er meer windturbines komen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Dit bericht is niet geheel juist, Eerder spraken de provincie en gemeenten in de Regionale Energie Strategieën (RES) af in 2030 1,8 !! terawattuur (TWh) aan zonne- en windenergie op te wekken, er is dus 0,6 TWh bijgekomen op basis van nieuwe inzichten en dat vergt extra windturbines die niet onder de oorspronkelijke U16 afspraak vallen.
zie: https://www.energieregioutrecht.nl/het+bod+van+de+res+u16/default.aspx
Nico Bos
De reden dat Utrechtse gemeentes zijn achtergebleven met hun RES prestaties komt omdat er totaal geen infrastructuur aanwezig is om de geplande energie te transporteren en TenneT in Utrecht met de handen in het haar zit. Die zijn nu overal energiehubs aan het plaatsen om de toegenomen stroomvraag van bedrijven, warmtepompen en laadpalen met nota bene gas- en dieselaggregaten aan te vullen. Dat is nog eens plannen!
P. Smit
Sinds wanneer is windwiebelstroom duurzaam?
Advertentie