Advertentie
ruimte en milieu / Achtergrond

Uitsluitend ondergronds

Als de bestemmingsplanvoorschriften ‘uitsluitend ondergronds’ parkeren toestaan op de plaats die op de plankaart is aangeduid met parkeerkelder, betekent dit dan dat je op het dak van die kelder mag parkeren - of juist niet? Niet, zo is nu na een lange procedure duidelijk.

19 december 2008

Fortis kampt niet alleen met de kredietcrisis, maar heeft ook een parkeerprobleem. In Deventer. Daar huurt de bank sinds 2003 kantoorruimte in Le Coin, een kantoorflat op de hoek van de Snipperlingsdijk en de Twentsestraat. Bij de kantoorruimte horen negentien parkeerplaatsen. Tien daarvan liggen in de ondergrondse parkeergarage naast de flat. In de naastgelegen Verlengde Kazernestraat zou de verhuurder - op dat moment nog Eurocommerce - de overige parkeerplaatsen realiseren. Wanneer de gemeente vooralsnog geen toestemming geeft voor die parkeerplaatsen richt Eurocommerce het dak van de parkeergarage in als parkeerdek.

 

Op advies van de verhuurder neemt Fortis in juli 2003 het parkeerdek in gebruik voor de auto’s van personeel en klanten. Twee jaar lang kraait daar geen haan naar. Maar in 2005 doet Harry Hurenkamp namens stichting VeenSnip en bewonerscommissie Veenweg een verzoek om handhaving van het bestemmingsplan. In dat bestemmingsplan heeft het perceel de bestemming verblijfsdoeleinden. In de planvoorschriften staat dat gronden, die op de plankaart zijn aangewezen als verblijfsdoeleinden, bestemd zijn voor parkeervoorzieningen. Met dien verstande dat ‘uitsluitend ondergrondse parkeervoorzieningen (...) zijn toegestaan ter plaatse van de op de plankaart voorkomende aanduiding “parkeerkelder toegestaan”.’

 

Fortis, Eurocommerce en de nieuwe eigenaar/verhuurder Nieuwe Steen Investments leggen de voorschriften zo uit dat bovengronds parkeren altijd is toegestaan bij de bestemming verblijfsdoeleinden. En dat je uitsluitend ondergronds mag parkeren waar op de plankaart ‘parkeerkelder toegestaan’ staat.

 

Dat laatste is de gemeente met de verhuurder en de bank eens. Maar de gemeente bestrijdt dat hier ook bovengronds parkeren is toegestaan. In de Beschrijving in hoofdlijnen van het bestemmingsplan staat bijvoorbeeld dat er gestreefd wordt naar ‘parkeervoorzieningen onder of in de bebouwing en/of onder het binnenterrein’.

 

Het college van B en W verzoekt Fortis geen auto's meer te parkeren op het dek en de toegangsweg tot het parkeerdek af te sluiten met paaltjes. De verhuurders - oud en nieuw - en Fortis geven niet zomaar gehoor aan het verzoek en vechten het handhavingsbesluit aan tot bij de Raad van State. De Raad van State leest de voorschriften, mede gezien Beschrijving in hoofdlijnen, als volgt: naast de kantoorflat mag je uitsluitend ondergronds parkeren en wel op de plaats die is aangeduid met ‘parkeerkelder toegestaan’.

 

Hurenkamp is tevreden dat de bank niet meer zijn eigen gang kan gaan en niet langer kan blijven dwarsliggen. Fortis-woordvoerder Diederik Heinink: ‘Fortis zal het parkeerdek niet meer gebruiken als parkeervoorzieningen.’ Wat er nu met het parkeerdek gebeurt en of daar bijvoorbeeld groene zoden op komen te liggen, is volgens hem een besluit van de verhuurder.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie