XXL-dozen rukken verder op in landschap
In 2021 zijn er meer XXL-dozen neergezet dan ooit in Nederland; het totaal komt nu op 214 XXL-dozen van minimaal 4 hectare.
Vorig jaar zijn in Nederland 25 megadistributiecentra in gebruik genomen, het hoogste aantal tot nu toe. Per stuk zijn deze nieuwe distributiecentra gemiddeld bijna veertien voetbalvelden groot. Vooral Rotterdam-Rijnmond, Noord-Brabant en Limburg zijn in trek, blijkt uit een jaarlijkse monitor van adviesbureau Buck Consultants International (BCI).
Komende vijf jaar
In totaal telt Nederland nu 214 XXL-distributiecentra, laat Kees Verweij, partner bij BCI, weten. Vanaf 40.000 vierkante meter (= acht voetbalvelden) telt een distributiecentrum mee als XXL. De logistieke sector wil blijven groeien, maar voor volgend jaar schat BCI dat 19 nieuwe XXL-distributiecentra de deuren openen. Komende vijf jaar zal de jaarlijkse groei niet boven de 25 XXL-centra van afgelopen jaar pieken, voorspelt Verweij.
Weerstand
Reden voor de lagere groei is volgens de BCI-partner dat gemeenten terughoudend zijn om bedrijventerreinen voor de logistieke sector te ontwikkelen. Dat heeft te maken met de maatschappelijke weerstand tegen de 'verdozing' van het landschap. De groei wordt verder getemperd doordat het lastig is voldoende personeel te vinden en dit, in het geval van arbeidsmigranten, te huisvesten.
Verdiepingen
Doordat er minder ruimte beschikbaar is voor distributiecentra, grijpen ontwikkelaars naar creatievere oplossingen, signaleert Verweij. In toenemende mate worden distributiecentra met meerdere verdiepingen gebouwd. Dat kost meer, maar is rendabel doordat grond schaarser en duurder is. Hij wijst op de Amsterdam Logistic Cityhub, een XXL-warehouse met twee verdiepingen.
Courant
Zo'n beetje alle nieuwe XXL-distributiecentra die verrijzen, vaak in opdracht van projectontwikkelaars, worden volgens Verweij duurzaam gebouwd. 'Ze investeren standaard in BREAAM (duurzaamheidskeurmerk, red.) met zonnecellen op het dak, gebouwen met ramen, ledverlichting en een groene inrichting van de omgeving. Duurzaamheid wordt gevraagd door de klant', zo luidt zijn verklaring, 'en voor de investeerders is het belangrijk dat het bedrijf over tien jaar, als er nieuwe huurders zijn, nog steeds courant is.'
Veel vrijer
BCI pleit voor een gelijker speelveld voor distributiecentra met meer sturing vanuit het rijk. Nu houdt het rijk zich afzijdig en doet elke provincie het op haar eigen manier. 'Gelderland heeft een beperkt aantal gebieden aangewezen, Limburg is veel vrijer', illustreert Verweij. 'Het is goed als voor heel Nederland vergelijkbaar beleid wordt gevolgd.'
Draagvlak
Door strenge richtlijnen te hanteren voor de vestiging van logistieke centra kunnen provincies en gemeenten voorkomen dat het maatschappelijk draagvlak verder afkalft. Gemeenten zouden kleine en middelgrote distributiecentra moeten inpassen in bestaande bedrijventerreinen, vindt BCI, en nieuwe terreinen reserveren voor enkel XXL-distributiecentra. Die moeten dan wel landschappelijk goed ingepast worden, goed bereikbaar zijn en voldoen aan duurzaamheidseisen.
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dan kunnen we het probleem gemakkelijk oplossen. Ook met een goede algemeen verbindend verklaarde CAO zouden er geen distributiecentra in de huidige omvang zijn. Ook geen slachterijen en bedrijven als Gorilla’s zouden er ook niet zijn. Lijkt mij allemaal beter. We hebben alleen het probleem dat de huidige regeringscoalitie een groot voorstander is van alle mogelijke vormen van arbeidsmigratie. Is dat even balen.
Er ligt een aantrekkelijke uitdaging op u te wachten. Het aan de orde stellen van de uitbuiting en woonafhankelijkheid van migranten uit Oost Europa door malafide uitzendbureaus.
Als het tegenzit doen deze uitzenders ook nog de belastingaangifte en laten terug te ontvangen IB op hun eigen rekening bijschrijven. Ik deed ooit aangifte tegen een bureau dat dat deed.
Onderneem politieke actie om vergunningsvoorwaarden aan te scherpen en malafide uitzendbureaus onmogelijk te maken.
Als u er op deze manier mee bezig gaat, dan kunt u iets betekenen voor het oplossen van de misstanden en hoeft u niet meer af te geven op mensen die u het liefst terug naar hun land ziet gaan.
Die zijn er nog trots op ook. Opvallend dat PVV, Ja21 etc. het hier niet over hebben, maar alleen over de gevolgen van asielmigratie voor de woningmarkt. Dit gaat veel verder qua aantallen.