Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

XXL-dozen rukken verder op in landschap

In 2021 zijn er meer XXL-dozen neergezet dan ooit in Nederland; het totaal komt nu op 214 XXL-dozen van minimaal 4 hectare.

20 januari 2022
XXL-centrum.jpg

Vorig jaar zijn in Nederland 25 megadistributiecentra in gebruik genomen, het hoogste aantal tot nu toe. Per stuk zijn deze nieuwe distributiecentra gemiddeld bijna veertien voetbalvelden groot. Vooral Rotterdam-Rijnmond, Noord-Brabant en Limburg zijn in trek, blijkt uit een jaarlijkse monitor van adviesbureau Buck Consultants International (BCI).

Jurist omgevingsrecht

Yacht
Jurist omgevingsrecht

Adviseur crisiscommunicatie

Yacht
Adviseur crisiscommunicatie

Komende vijf jaar

In totaal telt Nederland nu 214 XXL-distributiecentra, laat Kees Verweij, partner bij BCI, weten. Vanaf 40.000 vierkante meter (= acht voetbalvelden) telt een distributiecentrum mee als XXL. De logistieke sector wil blijven groeien, maar voor volgend jaar schat BCI dat 19 nieuwe XXL-distributiecentra de deuren openen. Komende vijf jaar zal de jaarlijkse groei niet boven de 25 XXL-centra van afgelopen jaar pieken, voorspelt Verweij.

Weerstand

Reden voor de lagere groei is volgens de BCI-partner dat gemeenten terughoudend zijn om bedrijventerreinen voor de logistieke sector te ontwikkelen. Dat heeft te maken met de maatschappelijke weerstand tegen de 'verdozing' van het landschap. De groei wordt verder getemperd doordat het lastig is voldoende personeel te vinden en dit, in het geval van arbeidsmigranten, te huisvesten. 

Verdiepingen

Doordat er minder ruimte beschikbaar is voor distributiecentra, grijpen ontwikkelaars naar creatievere oplossingen, signaleert Verweij. In toenemende mate worden distributiecentra met meerdere verdiepingen gebouwd. Dat kost meer, maar is rendabel doordat grond schaarser en duurder is. Hij wijst op de Amsterdam Logistic Cityhub, een XXL-warehouse met twee verdiepingen.

Courant

Zo'n beetje alle nieuwe XXL-distributiecentra die verrijzen, vaak in opdracht van projectontwikkelaars, worden volgens Verweij duurzaam gebouwd. 'Ze investeren standaard in BREAAM (duurzaamheidskeurmerk, red.) met zonnecellen op het dak, gebouwen met ramen, ledverlichting en een groene inrichting van de omgeving. Duurzaamheid wordt gevraagd door de klant', zo luidt zijn verklaring, 'en voor de investeerders is het belangrijk dat het bedrijf over tien jaar, als er nieuwe huurders zijn, nog steeds courant is.'

Veel vrijer

BCI pleit voor een gelijker speelveld voor distributiecentra met meer sturing vanuit het rijk. Nu houdt het rijk zich afzijdig en doet elke provincie het op haar eigen manier. 'Gelderland heeft een beperkt aantal gebieden aangewezen, Limburg is veel vrijer', illustreert Verweij. 'Het is goed als voor heel Nederland vergelijkbaar beleid wordt gevolgd.' 

Draagvlak

Door strenge richtlijnen te hanteren voor de vestiging van logistieke centra kunnen provincies en gemeenten voorkomen dat het maatschappelijk draagvlak verder afkalft. Gemeenten zouden kleine en middelgrote distributiecentra moeten inpassen in bestaande bedrijventerreinen, vindt BCI, en nieuwe terreinen reserveren voor enkel XXL-distributiecentra. Die moeten dan wel landschappelijk goed ingepast worden, goed bereikbaar zijn en voldoen aan duurzaamheidseisen.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ab / beleidsmedewerker
Distributiecentra kunnen zich in Nederland alleen vestigen bij de gratie van goedkoop personeel uit midden- en oost europa. Door het vrij verkeer van personen, dus. NRC handelsblad heeft recent de nodige personeel geïnterviewd. Er werken mensen die in Nederland een beter bestaan zoeken, maar niet in dienst van deze centra. Ze willen eigenlijk allemaal weg. Na vijf jaar krijgen ze van rechtswege een verblijfstitel voor onbepaalde tijd. Er zit ook een belangrijke sociale component aan deze bedrijfstak. Het zorgt voor een enorme bevolkingsgroei van Nederland en voor een extra belasting van de verzorgingsstaat. We moeten als samenleving onderkennen dat het werk van orderpicker geen duurzaam werk is. We kunnen niet doorgaan met het steeds weer aanboren van nieuwe groepen armen uit andere landen om dit werk te doen. Daarmee snijden wij ons in de vingers. Dat geldt zeker voor internationale distributiecentra die ons land alleen maar als doorvoerland gebruiken. Onze fysieke infrastructuur wordt extra belast, er wordt geen of weinig belasting betaald en het personeel wordt een kostenpost voor de verzorgingsstaat.
Bram / financieel medewerker
De hele A2 is een soort corridor van bedrijventerreinen geworden. Dat is de voorbode geweest voor de andere snelwegen.
Hans / afdelingsmanager
Kom op een Waddeneiland wonen. Daar zijn geen distributiecentra en daar zullen ze ook nooit komen!
Piet / Jeugdzorg
Zonder arbeidsmigranten uit midden- en oost europa geen distributiecentra!! Hoera!

Dan kunnen we het probleem gemakkelijk oplossen. Ook met een goede algemeen verbindend verklaarde CAO zouden er geen distributiecentra in de huidige omvang zijn. Ook geen slachterijen en bedrijven als Gorilla’s zouden er ook niet zijn. Lijkt mij allemaal beter. We hebben alleen het probleem dat de huidige regeringscoalitie een groot voorstander is van alle mogelijke vormen van arbeidsmigratie. Is dat even balen.
Martin
Allemaal zelf schuld. Lekker veel on-line kopen. Ik koop ook liever iets in een gezellig winkeltje op Texel of zo. Deze houden hierdoor bestaansrecht.
Toine Goossens
@Bart,



Er ligt een aantrekkelijke uitdaging op u te wachten. Het aan de orde stellen van de uitbuiting en woonafhankelijkheid van migranten uit Oost Europa door malafide uitzendbureaus.



Als het tegenzit doen deze uitzenders ook nog de belastingaangifte en laten terug te ontvangen IB op hun eigen rekening bijschrijven. Ik deed ooit aangifte tegen een bureau dat dat deed.



Onderneem politieke actie om vergunningsvoorwaarden aan te scherpen en malafide uitzendbureaus onmogelijk te maken.



Als u er op deze manier mee bezig gaat, dan kunt u iets betekenen voor het oplossen van de misstanden en hoeft u niet meer af te geven op mensen die u het liefst terug naar hun land ziet gaan.



Ab / beleidsmedewerker
@Toine, ik geef niet af op diegenen die terug naar hun land moeten, maar wel op het huidige politieke establishment dat al decennia lang niets uitvoert tegen deze praktijken. Dat establisment kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. We hebben maar één land en daar moeten we zuinig op zijn. Als we dat verkwanselen, kunnen we nergens meer heen.
F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Dat we het ons kunnen veroorloven om de halve bevolking van Polen hierheen te halen om hier als orderpicker te komen werken zodat wij pakjes kunnen bestellen, het is eigenlijk decadentie ten top. Onnodig verspillend consumentisme. De bedrijven die dit doen zijn sprinkhanen. Ze vreten je kaal en dumpen hun afval in je samenleving.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Er stond 2w geleden een uitgebreid artikel in het NRC over dit onderwerp met een mooie animatie hoe dit alles vanaf 1950 uit de klei getrokken is. https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/07/van-de-doos …
F. Hakstro / Beleidsmedewerker
@Nico, er is ook een artikel in NRC verschenen met als titel “werken in een distributiecentrum” zie ik. Daar kom je via jouw link op. Dat zijn een aantal opvallende interviews. Vrijwel iedereen die er werkt wil er weg. Wie kan, gaat weg. En dat kan na vijf jaar werken in een andere EU lidstaat. Zo zorgt de opkomst van het distributiecentrum in combinatie met het vrij verkeer van werknemers voor een demografische tijdbom en een aanslag op de verzorgingsstaat. En kijk hier eens naar de website van de ABU. https://www.abu.nl/kennisbank/arbeidsmigratie/

Die zijn er nog trots op ook. Opvallend dat PVV, Ja21 etc. het hier niet over hebben, maar alleen over de gevolgen van asielmigratie voor de woningmarkt. Dit gaat veel verder qua aantallen.
Advertentie