Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Strengere Europese natuurregels hard nodig’

Natuurorganisaties willen dat Nederland instemt met Europese natuurregels die ook ontwikkelingen buiten Natura2000-gebied beperken.

31 oktober 2022
natuurgebied Mookerheide
Shutterstock

De Europese Natuurherstelwet is hard nodig en mag niet door Nederland worden afgezwakt, vinden de natuurorganisaties SoortenNL en Vogelbescherming Nederland. ‘Via deze natuurherstelwet zijn de samenhangende crises op het gebied van biodiversiteit, klimaat en verontreiniging effectief en efficiënt aan te pakken’, stellen de organisaties. Ze roepen de regering en de Tweede Kamer op het wetsvoorstel te steunen.

Senior Projectleider Exit-en-Stay

JS Consultancy
Senior Projectleider Exit-en-Stay

Adviseur Financiën

Gemeente Elburg
Adviseur Financiën

Negatief

Vooralsnog lijkt dat niet te gaan gebeuren. Zowel de Kamer als het kabinet vreest dat de strengere natuurwetgeving negatief kan uitpakken voor bijvoorbeeld de woningbouw, de aanleg van infrastructuur en ook de energietransitie in de weg kan zitten.

Onaanvaardbare gevolgen

Grootste twistpunt is het verbod op verslechtering van leefgebieden, dat ook buiten beschermde Natura 2000-gebieden gaat gelden als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd door de EU-lidstaten. Het kabinet voorziet dat dit ‘onaanvaardbare gevolgen’ zal hebben voor de vergunningverlening. Die staat al volop onder druk door het stikstofprobleem. Een strengere natuurwet zou kunnen leiden tot 'aanvullende beperkingen'.

Nationale herstelplannen

De Europese Natuurherstelwet is gericht op herstel van ‘waterrijke gebieden, rivieren, bossen, graslanden, mariene ecosystemen en stedelijke milieus in de EU’. In de plannen van de Europese Commissie wordt onder meer gesproken over meer boomaanplant, groenere steden en infrastructuur, en minder vervuiling. Lidstaten zullen hiervoor nationale herstelplannen moeten maken en krijgen te maken met bindende doelstellingen die uit de wet voortvloeien.  

De Kamer bekijkt het te negatief als het gaat om groen in steden en dorpen, stellen de organisaties

Verdere afbraak

Volgens SoortenNL en de Vogelbescherming dreigt door de afzwakking van kabinet en Kamer ‘verdere afbraak in plaats van herstel’ van de natuur. De Kamer bekijkt het ook te negatief als het gaat om groen in steden en dorpen, stellen de organisaties. Ze wijzen erop dat het voorstel van de Europese Commissie erop neerkomt dat de hoeveelheid groen in steden gelijk moet blijven of moet toenemen, maar dat dit wel ‘flexibel’ in te vullen is. Een plantsoen ergens weghalen voor bijvoorbeeld bebouwing kan, zolang er elders groen bijkomt.

2024

Een kleine Kamermeerderheid heeft het kabinet onlangs opgeroepen zich ‘maximaal in te zetten’ om het verslechteringsverbod van tafel te krijgen. Het Europees Parlement en alle lidstaten moeten nog instemmen met de voorstellen. Dat moet dit najaar gaan gebeuren. Vervolgens is de verwachting dat de nieuwe regels op zijn vroegst in 2024 ingaan. (ANP/Redactie) 



 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
“Het kabinet voorziet dat dit ‘onaanvaardbare gevolgen’ zal hebben voor de vergunningverlening.” Het wordt tijd dat het kabinet de groei van de bevolking stabiliseert, zoals het advies is in het jaarverslag van de arbeidsinspectie 2021.
Zonder groei minder vergunningverlening. Allereerst dient de regering de arbeidsmigratie te beteugelen. Die heeft voor een niet onaanzienlijk deel betrekking op slachterijen, distributiecentra en kassen. Dat zijn sectoren die geld verdienen aan arbeidsmigratie, maar die de lasten op de belastingbetaler afwentelen. Daarnaast moet het kabinet met een visie komen op het vluchtelingenvraagstuk. NIET op asiel, maar op het vluchtelingenvraagstuk. Daarna komt het asielvraagstuk aan de orde. Vluchtelingen helpen? Uitstekend. Hoe? Niet met het asielinstrument. Maar wat doet het kabinet? NIETS! CDA, VVD en D66 hebben belang bij het voortbestaan van problemen. En de PVV trouwens ook. Zonder problemen geen stemmen.
Hielco Wiersma
Voor een goede kwaliteit van leven dient de leefomgeving in balans te zijn en gericht op het toekomstig voortbestaan van de aarde. Natuurherstelwetgeving reikt daarom verder dan alleen de natuur en moet in een breed spectrum worden bezien (dus ook beheer, water, klimaat).
Hielco Wiersma
Klimaat- en natuuraanpak vraagt om een mondiale benadering met een voorlopers rol voor de rijkere landen. Met enkel een Europese aanpak wordt onvoldoende verbetering bereikt.
Toine Goossens
Natuurbescherming is een zeer exclusief gebeuren. Ecologen verbieden dat met uitsterven bedreigde soorten actief worden geholpen door deze in beschermde gebieden te kweken en weer uit te zetten.
Daarom zijn ecologen zijn ook verantwoordelijk voor het uitsterven van planten.
Advertentie