ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Ontwikkeling woningbouw door unieke samenwerking

Ontwikkeling woningbouw door unieke samenwerking. Monofunctionele werklocatie wordt gemengde stedelijke wijk.

200513-Kwadrant-Mars.jpg

Kwik-Fit garage in Maarssen ontwikkeld naar woningbouw door unieke samenwerking.

Een samenwerking tussen N.V. Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU), Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) en Bakkers | Hommen maakt het mogelijk om ook de voormalige Kwik-Fit garage, aan Planetenbaan 9-10 in Maarssen te ontwikkelen tot woningen. Bakkers | Hommen startte eerder al met de herontwikkeling van Planetenbaan 15-16. Beide percelen zijn gelegen aan de Planetenbaan en vormen samen ontwikkelingskwadrant ‘Mars’.

Bakkers | Hommen voorziet in kwadrant ‘Mars’ in een woningbouwprogramma van ca 500 eenheden.

Sinds 2017 is Bakkers | Hommen actief in het gebied en heeft inmiddels een plan ontwikkeld voor de verkleuring van het gebied naar wonen. Door de verwerving van de Kwik-Fit locatie is een complete gebiedsontwikkeling in Maarssen mogelijk. Er wordt ingezet op een kwalitatief hoogwaardig woonmilieu voor de middeldure huurmarkt waarbij fors wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van het buitenterrein, toegankelijkheid en comfort van het gebied. Het beoogde woonproduct betreffen appartementen in de bandbreedte van 50 tot 78 m² en voldoen daarmee aan de behoefte van een brede groep woningzoekenden georiënteerd op de regio Utrecht.

Herontwikkeling aan de Planetenbaan draagt bij aan een verkleining van het groeiende woningtekort in de regio en het helpt de kwaliteit en de leefomgeving in Maarssen te verhogen, door verloedering van leegstaande kantoren en bedrijfspanden tegen te gaan. De krapte op de woningmarkt vraagt om creatieve oplossingen. Gelukkig liggen er veel kansen in de stedelijke transformatie. Transformatie zorgt niet alleen voor meer woonruimte. Het biedt ook ruimte om andere maatschappelijke opgaven op te pakken en de leefbaarheid te vergroten. Bakkers | Hommen ziet die kansen en voegt waarde toe aan de locaties in Maarssen door middel van deze herontwikkeling.

“ In OMU en SVn treffen wij partners welke een bijdrage leveren aan de risicovolle investeringen die gepaard gaan met de fase waarin deze projecten zich begeven. Het transformeren van dit soort gebieden vergt veel voorbereiding en risico kapitaal. De drie partijen hebben onafhankelijk van elkaar een assessment gemaakt van de plannen en haalbaarheid en werden gesterkt in deze analyse door de voortvarendheid waarmee de gemeente Stichtse Vecht de transformatie omarmt”, aldus Bakkers | Hommen.

Het project past mooi bij de ambities van de provincie Utrecht en de gemeente Stichtse Vecht om de monofunctionele werklocatie Planetenbaan/Het Kwadrant te transformeren naar een gemengde stedelijke wijk, met veel ruimte voor wonen. N.V. Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU) is opgericht als zelfstandige uitvoeringsorganisatie van de provincie om transformatieprojecten aan te jagen.  


“Door te investeren in het herstructureren van verouderde bedrijventerreinen en het transformeren van leegstaande kantoren, streeft OMU ernaar dat er zorgvuldig, efficiënt en duurzaam wordt omgegaan met de beschikbare ruimte in de provincie Utrecht. Dit zorgt voor een goed investeringsklimaat in de provincie Utrecht.


Een project als dit brengt SVn, Bakkers | Hommen en OMU op een mooie manier samen.”, zegt Frank Hazeleger, directeur OMU.

Toch is een businesscase niet altijd zo eenvoudig te maken
Ondanks de aanpak van het woningtekort, en de verbetering van de leefomgeving, lijkt de businesscase om binnenstedelijke locaties te transformeren in de praktijk niet altijd makkelijk rond te krijgen. Transformatie vraagt om investeringen in de voorfase. Juist in deze voorfase zijn er grote onzekerheden, waardoor het in de praktijk moeilijk is om voor deze activiteiten voldoende financiering te vinden. Banken geven vaak geen gehoor totdat de Omgevingsvergunning definitief is. Door het ontbreken van voldoende voorfinanciering gaan goede transformatieplannen nog te vaak niet door. Door te investeren in de voorfase komt er beweging op gang, zodat initiatiefnemers sneller kunnen starten. Met de Transformatiefaciliteit van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) wordt dit makkelijker gemaakt.

"Met een lening uit de Transformatiefaciliteit kan SVn, juist in die risicovolle voorfase, vaak net dat benodigde duwtje in de goede richting geven", zegt Nico van Est, fondsmanager bij SVn. “SVn werkt met publiek geld in een omgeving waar de markt het alleen niet redt. Dankzij de hulp van OMU en de Transformatiefaciliteit realiseert Bakkers | Hommen meer woningen op een prachtige plek in Maarssen.”

Financieringsfaciliteit binnenstedelijke transformatie

De Financieringsfaciliteit binnenstedelijke transformatie (afgekort: Transformatiefaciliteit) is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in samenwerking met onder andere BNG Bank en SVn. De Transformatiefaciliteit wordt beheerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Voor meer informatie, kijk op: www.svn.nl/transformatiefaciliteit

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn)

Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) draagt bij aan het verbeteren van de woonkwaliteit in Nederland. Dit doet SVn op het moment dat de markt faalt. SVn is een onafhankelijke stichting. Wij bedenken, verstrekken en beheren financieringsoplossingen die maatschappelijke waarde helpen creëren.


Contact

Stephanie Abbel, telefoon: +31 88 2539403 / mobiel: +31 6 1072 9773 e-mail: s.abbel@svn.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.