Financiële ondersteuning van VvE’s bij onderhoud en verduurzaming
Gemeenten kunnen hierbij helpen én er is een nieuw, landelijk fonds.
In Nederland valt ongeveer één op de vijf woningen onder een Vereniging van Eigenaars (VvE). En ook deze woningen moeten opgeknapt en verduurzaamt worden. Dat is nog niet zo makkelijk. De besluitvorming is een heel traject en dikwijls is de financiering een uitdaging. Gemeenten bieden daarom steeds meer ondersteuning aan VvE’s om hen hierin te helpen. En er is sinds kort een landelijk fonds.
Gemeentelijke steun en regelingen voor kleine VvE's
Gemeenten kunnen VvE's ondersteunen op basis van hun grootte en specifieke onderhoudsbehoeften. Kleinere VvE’s (met maximaal zeven appartementen) komen bijvoorbeeld in aanmerking voor de Stimuleringsregeling kleine VvE. Deze regeling biedt financiële middelen voor noodzakelijk onderhoud en verduurzaming. Naast financiering kunnen gemeenten deze VvE’s informeren over de regeling en helpen bij het aanvraagproces, waardoor het voor kleinere verenigingen makkelijker wordt om duurzame verbeteringen door te voeren.
Landelijk fonds: het Toekomstbestendig onderhoudsfonds VvE’s
Als aanvulling op gemeentelijke regelingen is er sinds kort een landelijk initiatief: het Toekomstbestendig onderhoudsfonds VvE’s. Dit fonds, opgezet door SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting), voorziet in financiering voor VvE’s die groter zijn dan zeven appartementen. Met een totaal budget van 75 miljoen euro, mede gefinancierd door BNG Bank en Invest-NL, biedt dit fonds tot 65.000 euro per appartement, met een vaste rente en een looptijd tot twintig jaar.
Het fonds richt zich op uiteenlopende onderhouds- en verduurzamingsmaatregelen, zoals:
- Balkonreparaties
- Vervanging van riolering
- Installatie van zonnepanelen
- Aanleg van groene daken
Flexibele financieringsopties en maatwerk voor gemengde VvE’s
Een bijzonder aspect van dit landelijke fonds is de flexibiliteit voor VvE's met een mix van particuliere en professionele verhuurders, zoals woningcorporaties en beleggers. Professionele verhuurders kunnen kiezen voor directe aflossing of eigen financiering, wat het fonds toegankelijk maakt voor zowel particuliere eigenaren als grote beleggers. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat ook gemengde complexen hun verduurzamingsdoelstellingen kunnen behalen zonder op financiële barrières te stuiten.
Hulp bij de besluitvorming
Het fonds biedt hulp bij het aanvraag- en besluitvormingsproces. Zo zijn online tools ontwikkeld voor besluitvorming, kunnen VvE’s -indien gewenst- persoonlijke begeleiding krijgen en wordt gewerkt met een toegankelijk aanvraagproces. Arjen Gielen, bestuursvoorzitter SVn: “We zien dat het proces binnen VvE's regelmatig stroef verloopt, waardoor allerlei mooie plannen en initiatieven de eindstreep niet halen. Door het proces goed in te richten, wordt (achterstallig) onderhoud vaker tot een goed einde gebracht.
Meer weten?
Voor veel VvE-leden kunnen de kosten voor onderhoud en verduurzaming een obstakel vormen, zeker als direct onderhoud vereist is. Een lening via de VvE kan een praktische oplossing bieden.
Meer weten over leningen voor VvE’s? Bekijk de website van SVn.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.