Zes vragen over Aardwarmte Vogelaer
Zes vragen over Aardwarmte Vogelaer. Wat houdt dit geothermieproject in het Westland precies in?
Aardwarmte Vogelaer is een geothermieproject in het Westland. Inmiddels zijn de zeven initiatiefnemers en de eerste klanten aangesloten. Wat houdt het project precies in? Initiatiefnemer Klaas Vogel van orchideeënkwekerij Opti-Flor legt het uit.
Aardwarmte Vogelaer is mogelijk dankzij een lening van het Energiefonds Den Haag. Het fonds is opgezet om projecten te (co)financieren die de uitstoot van schadelijke stoffen in de stad Den Haag omlaag brengen. De bijdrage aan de CO2-reductie staat centraal. Deze projecten zijn mede gefinancierd met steun van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
Aardwarmte Vogelaer?
“Dat is een geothermieproject, opgezet door zeven glastuinbouwbedrijven rond Poeldijk. Het idee voor het project ontstond zo’n tien jaar geleden, toen twee van de nu nog steeds betrokken partijen een concessiegebied kregen toegewezen. Toen zijn we plannen gaan maken. Vorig jaar hebben we de eerste bedrijven kunnen aansluiten.”
Wat is aardwarmte eigenlijk?
“Gratis warmte uit de grond. Eigenlijk hebben we twee pijpen in de grond geslagen. Dat is het. Bij aardwarmte wordt vanuit minimaal 500 meter onder de grond warm water opgepompt. Afgekoeld water gaat terug in de grond en kan later weer worden gebruikt. Het voordeel van aardwarmte is dat het nooit opraakt.”
Waarom heeft het tien jaar geduurd?
“Het is nog een innovatieve technologie. Dat hebben we gemerkt bij de technische uitwerking. Er waren wat knelpunten. De pijp is bijvoorbeeld groter dan we in eerste instantie gepland hadden. We kunnen daardoor meer produceren, maar het was wel nodig om het concessiegebied uit te breiden Dat heeft jaren geduurd. Ook de financiering was niet gemakkelijk. Uiteindelijk is de financiering rondgekomen dankzij een achtergestelde lening van het Energiefonds Den Haag.”
Wat is aardwarmte eigenlijk?
“Eigenlijk hebben we twee pijpen in de grond geslagen. Dat is het. Bij aardwarmte wordt vanuit minimaal 500 meter onder de grond warm water opgepompt. Afgekoeld water gaat terug in de grond en kan later weer worden gebruikt. Het voordeel van aardwarmte is dat het nooit opraakt.”
Hoe staat het project er nu voor?
“Sinds april 2017 zijn we warmte aan het produceren. In mei zijn alle deelnemende bedrijven aangesloten. Eind vorig jaar zijn onze eerste drie klanten aangesloten. Nummer vier en vijf volgen dit jaar. De deelnemende bedrijven stoten dankzij geothermie jaarlijks ongeveer 20.000 ton minder CO2 uit. En we besparen meer dan 13 miljoen m3 aardgas. Dat staat gelijk aan het verbruik door ongeveer 8.000 huishoudens.”
Wat zijn de plannen voor komend jaar?
“We gaan eerst maar eens een tijdje draaien. Kijken hoe dat gaat. En of we nog tegen problemen aanlopen. We zijn al wel benaderd door de initiatiefnemers van een wijk in de buurt. Misschien dat we daar wat kunnen betekenen. We zullen zien. Wij hebben warmte genoeg!”
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.