G40 wil dat kabinet besluiten energietransitie terugdraait
Het stedennetwerk overhandigde een voorstel aan klimaatminister Sophie Hermans.
Stedennetwerk G40 wil dat het kabinet verschillende besluiten terugdraait als het gaat om de energietransitie. De koepel van veertig middelgrote steden ageert onder meer tegen de verlaging van de belasting op aardgas, het niet meer op kortere termijn uitfaseren van de cv-ketel, en het intrekken van verplichte energielabelsprongen bij de verkoop van koopwoningen. Dit staat in een voorstel dat de G40 heeft overhandigd aan klimaatminister Sophie Hermans.
Lastenverlaging
Volgens de gemeenten werken de besluiten van het nieuwe kabinet de verduurzaming tegen. ‘Een verhoogde energiebelasting op gas in combinatie met een navenant verlaagd tarief voor elektriciteit en met een hogere vaste korting, zorgen voor maximaal effect met neutrale lasten’, staat in het voorstel.
Het kabinet echter wil lastenverlaging, aldus het Hoofdlijnenakkoord over de vermindering van de gasbelasting. Daarin stond: ‘Dit levert voor een huishouden met een gemiddeld verbruik (1050 m3 aardgas) een financieel voordeel op van circa 29 euro per jaar in 2025 oplopend naar circa 50 euro per jaar in 2030.’
Een pijnpunt
Een belangrijk pijnpunt dat de G40 benoemt, is de financiering van de uitvoeringskosten die gemeenten maken. De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) schreef in maart dit jaar dat de decentrale overheden van 2025 tot en met 2030 5,9 miljard euro nodig hebben. Gemeenten maken veruit de meeste kosten, beklemtoonde de raad: in 2025 89 procent, in 2030 93 procent.
Stapeling
De stijging van de kosten door de jaren heen wordt grotendeels veroorzaakt ‘door de stapeling in het aantal woningen dat verduurzaamd moet worden volgens de afspraak uit het Klimaatakkoord’, aldus de raad. ‘Het overgrote deel van de uitvoeringskosten van gemeenten komt voort uit taken rond de verduurzaming van woningen, en veruit de meeste uitvoeringskosten liggen bij gemeenten.’
Uitgaande van de berekening van de ROB komen de decentrale overheden voor de komende vijf jaar 1,8 miljard euro tekort. Maar dat is niet alles.
Het geld
Om de verduurzaming van wijken op gang te houden, is volgens de G40 3,3 miljard extra nodig zijn in de vorm van de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH), de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) en de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Met het nu voorradige geld ‘verduurzamen we niet de beoogde 2,5 miljoen woningen’, stelt de koepel.
Lagere nettarieven
Tot slot pleit de koepel voor lagere stroomnettarieven voor huishoudens die zich hebben laten aansluiten op een warmtenet, evenals een hoger energielabel voor diezelfde bewoners. Tegen de achtergrond van het einde van de salderingsregeling voor bezitters van zonnepanelen wil de G40 ook dat lokaal energiedelen, allereerst, mogelijk wordt en, bovendien, beloond met een lager nettarief.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.