Subsidies asbest en zonnepanelen redding boerenschuur
Combineer subsidie voor asbestsanering met die voor zonnepanelen en redt een oude boerenschuur.
Gemeenten in landbouwgebieden zouden minder snel een sloopvergunning voor karakteristieke gebouwen met asbestdaken moeten afgeven. Landschapsbepalende schuren kunnen gered worden door de subsidie voor asbestverwijdering te stapelen met die voor de aanleg van zonnepanelen.
Cultuurlandschap redden
Dat stelt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Staatssecretaris Atsma maakt zich al langer zorgen over aantasting van het nederlandse cultuurlandschap nu steeds meer boeren hun asbestdaken aan het saneren zijn.
Greendeal
Vooral in Groningen en Drenthe dreigen oude boerenschuren te verdwijnen, omdat alleen de asbest dakplaten weghalen duurder is dan totale sloop en nieuwbouw. Reden voor Atsma om de provincies, gemeenten en LTO op te roepen om een ‘greendeal te sluiten en zo hun bijdrage te leveren aan het vervangen van giftige dakplaten door deze te vervangen door energie-opwekkers’.
Stapelen van subsidie
In de praktijk zou dit betekenen dat boeren die hun oude schuur laten staan daar financieel voor beloond zouden worden. ‘Door de saneringssubsidie te stapelen met de stimuleringsregelingduurzame energie ontstaat er ruimte om het cultuurlandschap in stand te houden’, aldus woordvoerder Sjirk Kuiper van het ministerie.
Belastingvoordeel
Om het helemaal aantrekkelijk te maken onderzoekt Atsma ook nog of de geplaatste panelen versneld kunnen worden afgeschreven als zij in de plaats komen van weggesaneerd asbest. Dat levert extra belastingvoordeel op.
Provincies en gemeenten
‘Ook provincies kunnen hiervoor mogelijk hun energiesubsidies inzetten’, stelt Kuiper. Hij roept gemeenten vooral op om voor het afgeven van een sloopvergunning eerst goed te kijken naar kansen die het combineren van alle subsidiestromen biedt.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.