Schadelijk stilzitten
Als een grondeigenaar door de wijziging van het bestemmingsplan niet meer kan bouwen op zijn perceel hoeft de gemeente geen schade te vergoeden als de eigenaar het verlies van de bouwmogelijkheid feitelijk heeft aanvaard door ‘stil te blijven zitten’.
De familie Richelle heeft al generaties lang een stuk grond van vierduizend vierkante meter aan de zuidkant van Eijsden. De jongste generatie eigenaren bestaat uit drie broers. Tot 2001 rust op de grond een agrarische bestemming. Met de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden vier eensgezinswoningen neer te zetten.
In het nieuwe bestemmingsplan Kern Eijsden, dat in 2001 van kracht is geworden, is de bouwmogelijkheid voor twee kavels aan de Kapelkesstraat niet langer ingetekend. Om de hoek kunnen volgens het nieuwe bestemmingsplan aan de Steegstraat nog wel twee eensgezinswoningen worden gebouwd. Er bestaat onenigheid over de vraag of de drie broers nu akkoord zijn gegaan met het vervallen van de bouwmogelijkheid aan de Kapelkesstraat. De gemeente zegt van wel. Zij hebben er volgens de gemeente een esthetisch en financieel belang bij om deze twee kavels onbebouwd te laten. Zo blijft er namelijk een doorkijk bestaan op de meer dan driehonderd jaar oude boerderij van de familie. Tijdens een overleg met de gemeente zouden de broers alleen hebben gevraagd om grotere kavels aan de Steegstraat.
Maar de broers zeggen dat zij helemaal niet hebben ingestemd met de doorkijk en dat de gemeente niet duidelijk is geweest over het vervallen van de bouwkans. Zij willen daar wel degelijk huizen neerzetten voor twee van hen. Ter voorbereiding van de bouw hebben zij laten onderzoeken of de grond verontreinigd is. De Richelles claimen daarom een planschadevergoeding van 383.000 euro.
De gemeenteraad wijst de claim af. Volgens de raad hebben de broers het risico van de verloren bouwkans aan de Kapelkesstraat feitelijk aanvaard door stil te zitten. Dat vindt de Raad van State ook. Toen het voorontwerpbestemmingsplan in 1988 ter inzage werd gelegd had het voor de broers duidelijk moeten zijn dat de planologische situatie aan de Kapelkesstraat in hun nadeel zou veranderen. Of zij nu wel of niet met deze ontwikkelingen hebben ingestemd doet niet terzake. Want toen het voorontwerp een ontwerpbestemmingsplan werd, hadden zij nog steeds geen stappen ondernomen om de bestaande bouwmogelijkheid daadwerkelijk te verwezenlijken. Een bodemonderzoek is in de ogen van de Raad van State niet concreet genoeg.
‘Ze hadden een bouwaanvraag moeten indienen. Dan had er wel iets concreets gelegen’, zegt Ruud Verkoijen, de juridisch adviseur van de broers. Gemeentesecretaris Jo Steinbusch is het daar helemaal mee eens.
Zuur voor de broers is dat de bouwmogelijkheid aan de Steegstraat eveneens sneuvelt. Omdat de bouwvlakken buiten de zogenoemde rode contouren liggen, keurt de provincie het bestemmingsplan af . De gebroeders Richelle hebben ook voor deze vervallen bouwmogelijkheid een schadevergoeding van 383.000 euro geëist bij de gemeente. Dat de gemeenteraad van Eijsden deze claim heeft afgewezen, vindt de rechtbank onjuist. In hoger beroep moet de Raad van State hierover het laatste woord spreken.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.