Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

65 miljoen schade door ontplofte lachgascilinders

Het kabinet denkt na over compensatie voor de afvalbranche.

ANP
22 december 2023
ANP Lachgas
ANP/Shamira van Veenendaal

Afvalverwerkers hebben dit jaar 65 miljoen euro schade geleden door ontploffende lachgascilinders, meldt de Vereniging Afvalbedrijven. Volgens de brancheorganisatie is het een wonder dat tot dusver geen mensen gewond zijn geraakt.

Beleidsadviseur Samenleving - Beschermd Wonen en Maatschappelijke Ondersteuning

Gemeente Epe
Beleidsadviseur Samenleving - Beschermd Wonen en Maatschappelijke Ondersteuning

Directiesecretaris

JS Consultancy
Directiesecretaris

Opiumwet

De lachgascilinders worden gedumpt in het restafval en exploderen vervolgens in vuilniswagens en verbrandingsinstallaties. Dit jaar zijn er al duizenden cilinders ontploft in ovens van afvalverwerkers. 'Dat zijn tientallen ontploffingen per week', zegt een woordvoerder. 'Regelmatig moeten installaties daarvoor geheel stil worden gelegd.' Lachgas staat sinds begin dit jaar op de lijst van verboden middelen van de Opiumwet. Voorafgaand aan het verbod konden de cilinders nog worden ingeleverd. Dat gebeurde massaal omdat het statiegeld vaak dertig euro per cilinder bedroeg.

Noodklok

Samen met de Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD) hebben de afvalbedrijven in een vroeg stadium al de noodklok geluid bij de departementen van Justitie, Infrastructuur en Waterstaat en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Die houden volgens de branche echter vol dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen het verbod op lachgas en de gedumpte cilinders. Ze zeggen dat de schade die de cilinders aanrichten niet het gevolg is van het verbod, maar van illegale praktijken door lachgasgebruikers.

Compensatie

Het kabinet heeft inmiddels gereageerd en geeft aan haast te willen maken met het komen tot een oplossing. Zo wordt onder meer gekeken naar een financiële tegemoetkoming voor afvalbedrijven om preventieve maatregelen te bekostigen. Drie ministeries voeren al langer gesprekken met de afvalbranche. Het ministerie van VWS gaat over de Opiumwet. De afvalbranche valt onder Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Justitie houdt zich bezig met de handhaving.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie